Veru, tieto bao buns sme spolu s Lukym pripravovali už dávnejšie, no až dnes som sa po dlhej dobe odhodlala zverejniť recept aj na blogu…Myslela som si, že to bude naozaj niečo komplikované, ale prekvapivo sme to zvládli veľmi rýchlo a už sa teším, kedy si takéto netradičné kuchtenie zopakujeme??? Ako náplň sme zvolili vege verziu s tofu a šampiňónmi a nabudúce chceme skúsiť trošku zdĺhavejšiu verziu, bao plnené trhaným bravčovým mäsom v barbecue omáčke… Čo poviete??? Aká náplň by sa podľa vás do bao buns hodila???
RECEPT na 8 ks buns:
- ½ balenia sušeného droždia
- ½ dl teplého mlieka
- 1 PL kryštálového cukru
- 125 ml teplej vody
- 260 g hladkej múky
- 1 PL oleja
- 1 ČL prášku do pečiva
Náplň
- 180 g tofu
- 5 veľkých hnedých šampiňónov
- 4 PL sójovej omáčky
- 1 PL ryžový ocot
- 2 PL medu
- údená soľ
- 1 PL kukuričný škrob
- Môžete pridať: fermentovanú kyslejšiu zeleninku (mrkva, uhorka), jarnú cibuľku, čerstvý koriander, nasekané arašídy…podľa chuti:)
POSTUP:
- Najprv si pripravíme bao kysnuté žemličky, ktoré budeme následne plniť hríbovou tofu zmesou.
- Z droždia, mlieka a cukru si vyrobíme kvások. Do veľkej misy nasypeme hladkú múku, pridáme kvások, teplú vodu, olej, prášok do pečiva a vypracujeme hladké cesto. Toto cesto ponecháme v mise, zakryté utierkou, kysnúť asi hodinku.
- Vykysnuté cesto si vyvaľkáme a rozdelíme na 8 ks a z týchto kúskov vytvarujeme guličky, ktoré na podložke roztlačíme na placky. Tie následne preložíme na polovicu. Aby sa nám cesto nezlepilo, vložíme do každej žemličky kúsok papiera na pečenie. Žemličky preložíme na parák. Ja som ich parila v parnej rúre, nastavila som si program Vlhká para a parili sa cca 15 minút pri teplote 99 stupňov.
- Náplň. Tu sa môžete inšpirovať mojou zmesou hríby a tofu. Alebo ak máte radšej mäsko, žemličky naplňte napr. zmesou trhaného bravčového mäska v barbecue omáčke? Moja náplň: Tofu aj hríbiky som nakrájala na malé kúsky a opražila na panvici na oleji. V pohári rozmiešajte sójovú omáčku, ocot, med, soľ a škrob a túto omáčku nalejte na tofu a hríby. Opekajte asi 5 minút, kým omáčka nezhustne.
- My sme plnili bao buns zmesou hríbiky a tofu, pridali sme fermentovanú mrkvu a uhorku, ďalej nadrobno nakrájanú jarnú cibuľku, čerstvý koriander a posekané arašídy. Avšak fantázii a chutiam sa medze nekladú, takže kľudne si žemličky naplňte zeleninou, či inou náplňou podľa vlastnej chuti…
Dobrú chuť!
Matka ked pravdepodobne nemam tu vlhku paru tak klasika vrtulka moze byt ? Vdaka
Ahoj Zuzi, keď nemáš parnú rúru, tak normálne paríš na paraku ako knedlu:))
Ked pouzijem chladene drozdie, tak kolko? Pol kocky?