Je sobota večer, krátko pred polnocou. A hádajte čo robím. Jem klobásu. Áno, čítate správne, nemáte zrakovú vadu, ani žiadnu inú poruchu čítania. Nie som tehotná, ani žiadny iný psychický, fyzický stav neprispel k tejto mojej stravovacej anomálii. Jednoducho som dostala chuť na niečo nezdravé, slané a na tajňáča to zjesť neskoro večer. Poznáte to, nie?:)) Ale vás samozrejme nebudem lákať na klobásu (iba ak pouvažujem nad zmenou názvu blogu), ale práve na niečo kejkovsky sladké, tradičné a domáce. A aby som nezabudla, extra jednoduché. Bábovka je podľa mňa synonymom jednoduchosti. Je to dezert, ktorý bravúrne zvládajú aj malé deti a ja sa bez hanby priznám, že som mala pred ňou vždy rešpekt. Moja prvá banánová bábovka uzrela svetlo v trúbe pár rokov dozadu, no nakoniec skončila rozčapená na kuchynskom stole a nevyzeralo to esteticky, už vôbec nie fotogenicky…Postupne sa však učím trpezlivosti a zisťujem, že vetička…“nechať vychladnúť a potom vyklopiť“ nie je len otrepanou frázou, ale naozaj to tak treba robiť! No a keďže sa už touto bábovkou môžem nominovať na Bábovka expert junior junior, prinášam recept aj vám, nech si môžete pochutnať na spojení tvarohovej chuti, vanilky a vlašských orechov…Tých sa nikdy neviem dojesť! Mňam:)
Ingrediencie:
3 vajcia (samostatne žĺtky a bielky)
175 g trstinového cukru
1 vanilkový cukor
250 g zmäknutého masla plus na vymastenie formy
250 g (vanička) jemného tvarohu
225 g polohrubej múky špaldovej
1 celý prášok do pečiva
hrsť nasekaných vlašských orechov
múka na vysypanie formy
POSTUP:
1. Najprv si v miske vyšľaháme žĺtky s cukrami a pridáme zmäknuté maslo. Poriadne vyšľaháme.
2. Pridáme tvaroh a zašľaháme.
3. Pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva a zamiešame.
4. Opatrne vmiešame vyšľahané bielky.
5. Polovicu cesta nalejeme do formy, rozsypeme na cesto nasekané orechy a nalejeme druhú časť cesta.
6. Pečieme (forma vymastená maslom a vysypaná múkou) na 180 stupňov cca 35-40 minút.
7. Necháme mierne vychladnúť a vyklopíme.
M H says
je výborná, jemnučká, dala som len 150 gramov cukru, a úplne stačilo, masla som dala tiež menej – 200 gramov
Zuzz says
Veľmi dobrý recept! Piekla som to síce s obyčajnou múkou a hladkou (akú som mala :)), ale o to viac sa teším na to, ako vyskúšam aj špadlovú múku.
Zuzana says
Výborná bábovka. Cesto je na bábovku husté, ale po upečení je super.?