Tak toto je asi historicky prvý mäsový recept na tomto blogu:) Niekde treba začať a verím, že niekoho z vás týmto receptom inšpirujem a pripravíte si chutný sviatočný obed:) U nás sa mäso na tanieri vyskytuje naozaj iba zriedka. Keď už dostaneme chuť na niečo živočíšne, musí to byť rýchly recept a hlavne základom by vždy malo byť kvalitné mäsko, že.
Ak nemáte času nazvyš, ale chcete si pripraviť luxusný nedeľný obed, prípadne potešiť návštevu mäsovou šmakocinkou, odporúčam tieto šťavnaté kačacie prsia. Vždy som si myslela, že ich príprava je neskutočne náročná, ale pritom stačí vedieť ako prsia narezať, opiecť ich krátko na panvici, šupnúť na pár minúť do trúby a delikatesa je ready takmer bez námahy. Ja som k nim ako prílohu vymyslela batátové pyré a zapiekla ružičkový kel, ktorý naozaj milujeme…Môj tip je opekať prsia naozaj krátko, aby boli šťavnaté, jemne prepečené, ale nemali by sa príliš vysušiť…Samozrejme, proti gustu žiaden dišputát…Takže, ak máte doma iné preferencie, kľudne ich nechajte na panvici, či v rúre o 3 min dlhšie:)
Dobrú chuť:)
Recept:
- Kačacie prsia aj s kožou (ja som mala jedno veľké prso a stačí to na 2 porcie)
- 2 stredne veľké batáty
- 150 ml mlieka
- 2 PL masla
- Soľ/čierne korenie
- Čerstvý rozmarín (2-3 vetvičky)
- Štipka rímskej rasce
- 200 g ružičkový kel
- Olivový olej
POSTUP:
- Najprv si pripravíme batátové pyré. Batáty očistíme, nakrájame na menšie kocky a dáme do misky.
- Očistíme si aj ružičkový kel. Z kelových hlávok odrežeme tvrdý hlúbik a odstránime vrchné lístky (ak je to potrebné), prerežeme na polovicu a pridáme k batátom. Zeleninu osolíme, okoreníme, môžeme pridať aj rímsku rascu a prelejeme olivovým olejom. Pečieme v rúre vyhriatej na 200 stupňov na veľkom plechu cca 20 – 25 min. Je dôležité, aby batáty neboli nakrájané na veľmi veľké kúsky, pretože potom sa budú piecť dlhšie ako ružičkový kel. Ak máte tú možnosť a máte rovnako ako ja parnú rúru (moja je multifunkčná rúra SteamPro od AEG), určite odporúčam zeleninku piecť v pare. Zachová si tak viac živín, šťavnatosť a aj krajšiu farbu.
- Upečenú zeleninku rozdelíme. Batáty necháme mierne vychladnúť. Dáme do mixéra, pridáme mlieko, maslo a rozmixujeme na pyré. Dosolíme, okoreníme podľa chuti.
- Kačasie prso, resp. iba kožu narežeme ako šachovnicu tak, aby sme nezarezali do mäsa. Poriadne nasolíme a okoreníme čiernym korením. Prso položíme na studenú panvicu a začneme ho zohrievať. Keď bude panvica celkom rozohriata a mäsko začne púšťať masť, pridáme aj vetvičky rozmarínu a opekáme asi 6 minút. Následne opečieme prso aj z druhej strany, stačí kratšie.
- Výpek prelejeme do zapekacej misky, preložíme aj prso dáme zapiecť do rúry vyhriatej na 200 stupňov, asi na 10 minút.
- Prsia po vybratí z rúry necháme chvíľu odpočívať a následne nakrájame na plátky.
- Na tanier si naložíme batátové pyré, pridáme aj hotové nakrájané prsia, upečený ružičkový kel a ozdobíme vetvičkami rozmarínu.
Pridaj komentár