Prvé jedlo po návrate zo Srí Lanky museli byť jednoznačne buchty! Priznám sa, sladké buchty, buchtičky, perky, rezance ako hlavné jedlo u nás už veľmi nefičia. Ale po 2 týždňoch na rice & curry sme vyhodnotili, že sladké a krásne nafufnené buchty plnené tvarohom, brusnicami a preliate slaným karamelom sú presne ten typ jedla a prepojenia chutí, ktoré nás vráti naspäť do slovenskej reality…Ak náhodou hľadáte inšpiráciu, pridávam vám sem aj recept:) Ja som ich pripravila priamo v parnej rúre, ktorú mám od AEG a v sprievodcovi pečením som si nastavila presne program na parenie tohto druhu cesta. Myslím, že prvý pokus vyšiel veľmi dobre:)
Recept (cca 10-12 ks)
- 2 dl teplého mlieka
- 1 balenie sušeného droždia (alebo ½ čerstvého)
- 2 PL kryštálového cukru
- štipka soli
- 400 g polohrubej múky
- 1 ks vajce
Náplň
- 250 g jemného tvarohu
- 2 PL medu
- sušené brusnice (asi 50 g)
- slivkový lekvár
- pomleté vlašské a pekanové orechy
- slaný karamel (recept TU)
POSTUP:
1. Najprv si pripravíme kvások. V teplom (ale nie horúcom) mlieku rozmiešame droždie
a cukor. Do veľkej misy preosejeme múku, pridáme soľ aj vajce a nalejeme aj kvások. Cesto
vypracujeme rukami alebo využijeme služby kuchynského robota. Vypracované, hladké cesto
necháme v mise, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť cca 1 hod.
2. Teraz si pripravíme náplň. Ja som buchty plnila slivkovým lekvárom a tvarohom. Tvaroh
zmiešame s medom a brusnicami.
3. Nakysnuté cesto vyvaľkáme na hrúbku cca 1cm. Cesto rozdelíme na menšie štvorce. Na
každý štvorec som dala lyžičku lekváru a trošku viac tvarohovej náplne. Zabalíme
a vytvarujeme buchtičky. Vytvarované buchtičky som rovno preložila na parák spojom dolu
a nechala ešte 20 min kysnúť.
4. Ja som buchty parila v parnej rúre, kde je na to špeciálny program a buchty som
parila cca 15 min.
5. Hotové buchty som preliala slaným karamelom (recept TU) a posypala pomletými
orieškami. Alternatívne, čiže klasicky môžete buchty preliať roztopeným maslom a posypať
mletými orechmi alebo makom zmiešaným s cukrom.
Andrea says
Buchty boli výborné, odteraz používam len tento recept:-)
Akú máte rúru?
Ďakujem
Drevotok says
Mňam. Buchty milujem.