Dnes ráno som sa zobudila do zasneženej krajiny. Áno, je to všetko krásne a biele, no moje nadšenie z #wintermood a #winterwonderland už pomaly opadáva a celkom by som privítala pár teplejších dní…Viem, viem, jar je ešte na míle ďaleko… No u mňa je ten prelom januára, februára vždy taký, že začínam mať snehu, zimy, čľapkanice, smutného počasia dosť a potrebujem slnko a vitamín D :DDD
Aj dnes to vidím na deň strávený pekne v teplúčku. Pod dekou píšem aj tento článok/recept na úžasný banánový cheesecake, ktorý som robila minulý víkend. Je skvelé ako sa dajú využiť zrelé banány, za ktorými sa už nikto doma ani neobzrie. Banány ide chuťovo dokopy nielen s čokoládou, ale aj s karamelom. Ja už robím karamel iba slaný, tá soľ mu dodáva zaujímavú, neodolateľnú chuť…Tak čo, komu sa už zbiehajú slinky?
Prajem vám krásny víkend! A ak tiež nemáte veľmi chuť ísť von, majte aspoň veľa chuti do pečenia:))
Maťa
Ingrediencie:
- 125 g maslové keksíky (napr. Hobbits)
- 60 g masla
- 250 g mascarpone
- 250 g jemného tvarohu
- 2 menšie zrelé banány
- 70 g práškového cukru (podľa chuti)
- 1 ČL vanilkový extrakt
- 3 celé vajcia
- 2 žĺtky
- 1 PL kukuričný škrob
SLANÝ KARAMEL(viac ako budete potrebovať na poliatie torty):
- 130 g krupicového cukru
- 2 PL vody
- 40 g masla
- 1 dl smotany na šľahanie
- 1 ČL soli
POSTUP:
- Pripravíme si formu s priemerom 20 cm a vystelieme ju papierom na pečenie.
- Rozmixujeme keksíky najemno a zmiešame s rozpusteným maslom. Hmota má byť vlhká a môže byť mierne sypká. Zmes poriadne zatlačíme na dno tortovej formy a dáme na chvíľu do chladničky.
- Medzitým si vyhrejeme rúru na 160 stupňov a na dno rúry dáme pekáč s vodou (tzv. vodný kúpeľ, aby cheesecake nepopraskal).
- Vyšľaháme si mascarpone s tvarohom. Pridáme rozmixované banány, cukor podľa chuti, vanilkový extrakt. Po jednom prišľaháme vajcia a žĺtky. Nakoniec primiešame aj škrob.
- Krém nalejeme na vychladený korpus a dáme piecť do rúry na cca 45-50 minút.
*hotový cheesecake sa môže ešte triasť. Dôležité je, aby bol zvrchu upečený. Ja ho po upečení nechávam ešte pol hodinu v rúre a keď vychladne, dám ho zatuhnúť do chladničky.
*vychladnutý cheesecake môžeme poliať slaným karamelom a ozdobiť orieškami. Najprv si skaramelizujeme cukor s trochou vody na panvici na miernom ohni. Keď je úplne rozpustený, pridáme za stáleho miešania maslo a po chvíli aj smotanu. Stiahneme z ohňa a ešte chvíľu miešame. Pridáme ešte soľ. Necháme mierne vychladnúť.
Vyborny cheesecake 🙂 ta chut slany karamel a banan nema chybu. Dakujem za recept 🙂
som rada, ze chutil, Miska:)
Ahoj 🙂 mozem prosim skrob nahradit mukou? Nemam doma skrob a nechcem kupovat kvoli jednej lyzicke, a viem ze sa zahustuju cheesecaky aj mukou 🙂 dakujem!
Pravdaže! Drží palce, nech sa podarí:)
ďakujem! 🙂 Zajtra idem na to!
Vyborny..zjedla som ho sama..taky bol dobry..
Dobrý deň, cheesecake pečieme celý čas na 160 stupňov? A môžem namiesto škrobu použiť aj zlaty klas?
Ďakujem ?
Ano mozete
ten slany karamel ostal tekuty ? siel som presne podla receptu na gram ale ked som ho troska nechal vychladbut v podstste uplne ztuhol ze sa nedal dat ani na cake.