Od vypekania tortičiek a pridávania zbrusu nových receptov som si dala v poslednej dobe pauzu, keďže moje bezinšpiráciové obdobie akosi pokračuje… Kedže viacerí mi v správach alebo v komentoch píšete otázky týkajúce sa pečenia, rozhodla som sa aspoň (v tomto letnom, lenivom obdobií) pospisovať do článku zopár tipov, ktoré sa mne osobne osvedčili a uľahčujú mi moje hobby (niekedy vyžadujúce bohovskú trpezlivosť!)…
Na úvod upozorňujem, že toto nie sú odborné cukrárske rady, iba moje odskúšané triky… Samozrejme, mnohých určite tieto tipy neohúria, pretože medzi vami mám veľa šikovných fandov, ktorí pečiete oveľa oveľaaa lepšie ako ja. Ale skôr sa snažím osloviť menej skúsených jedincov, ktorí radi papajú sladké a možno začínajú pomaly aj doma vypekať rôzne dobroty….
A vždy keď sa vám niečo nepodarí, spomeňte na moje slová, že kto nič nerobí, ani nič nepokazí a priznám sa, že pečenie je stále veda aj pre mňa, ale aspoň to nie je nuda a stále je čo zlepšovať, no nie?:)))
1. Najlepšie cookies upečiete vtedy, ak cesto necháte chvíľu (cca 30 min až hodinu) počilovať v chladničke. Kuukiskové cesto sa potom v rúre príliš nenafúkne a dokonca budú chutiť sladšie a lepšie:)
2. Najlepší recept na čoko polevu alebo čoko ganache! Na sporáku v hrnci zohrejte cca 150 ml smotany. Nakrájame si 200 g kvalitnej čokolády a vložíme do misky. Čokoládu zalejeme smotanou a chvíľu počkáme. Potom pridáme cca 25 g masla a všetko dobre premiešame….Nalejeme na koláč, tortu, na čo len chceme a počkáme kým stuhne…Úžasný benefit ganache – krásne sa krája:)
3. Pri pečení piškótových korpusov boky formy nikdy nevymasťujem. Iba dno vysteliem papierom na pečenie. Počas prvých 2/3 času pečenia rúru nikdy neotváram, aj keď ma už častokrát žerú mrle, ale pekne si počkám. Upečený korpus vyberiem z rúry, po chvíli vytiahnem aj z formy a otočím hore dnom, aby sa povrch korpusu vyrovnal.
4. Áno, áno..Vajíčka šľahať až keď majú izbovú teplotu…No mne sa často stáva, že keď ich nechám dlho vystavené na kuchynskej linke, potom si spomeniem a idem ich deliť bielky a žĺtky, zrazu to ide akosi na figu…tak som si zvykla oddeľovať studené vajíčka a potom ešte chvíľu vyčkávam, kým dosiahnu približne izbovú teplotu:)
5. Buďte podozrievaví a neverte žiadnemu receptu! Ale nie:))) Myslím to teraz tak, že každá kuchynská rúra je iná. Vaša pečie inak ako moja či kamoškina…A preto, keď sa v recepte píše, že koláč sa pečiem 50 minút, nastavte si čas na 40 minút a radšej koláč potom starostlivo sledujte…Nie je nič horšie ako zbytočne prepečený koláč.
6. Ak robíte orechové korpusy, či iné koláčiky s orechami, odporúčam oriešky predtým v rúre na plechu zapiecť cca 5 minút predtým ako ich meliete alebo inak použijete. Zintenzívni sa tak ich voňa v upečenom koláčisku, uvidíte….
7. Skúste aj vy experimentovať so zdravšími náhradami surovín…Namiesto masla alebo oleja, skúste použiť jablkovú výživu, namiesto vajca banán, jogurt namiesto kyslej smotany…Koláčik nebude 1:1 rovnaký, ale light verziou možno potešíte mnohých zdravo sa stravujúcich jedincov vo svojom okolí:)
8. V prípade, že som si nie istá teplotou pečenia, radšej koláč pečiem na nižšom stupni a dlhšie. Zabránim tak trochu aj tomu, aby sa koláč v strede veľmi prepadol.
9. Ak práve nemám doma na sklade choco chips Callebaut, používam do koláčov vždy kvalitnú čokinu, ktorú si radšej nasekám. Aj keď niekedy ma lenivosť premôže a mám chuť rovno nasypať do cesta choco chipsy, pomyslím si, že kvalita cocho chips je v porovnaní s tabuľkovou čokoládou otázna a radšej teda sekám:)
10. Takmer vždy sa riadim pravidlom, že do sladkého patí štipka soli a do slaného trochu cukru…Soľ sa pridáva, aby sme zvýraznili sladkú chuť jedál.
Možno ste sa v tomto článku nedozvedeli nič nové, možno niektoré tipy/triky používate už dlho, každopádne je to len mini súhrn 10 tipov (zo 100..ajajaaaj, mohla by som pokračovať v ďalších 10tich článkoch…), ktoré sa mi dlhodobým experimentovaním a pozorovaním osvedčili…Možno vás názor bude iný alebo poznáte aj ďalšie zaujímavé triky, tak šup s nimi do komentov! Budem veľmi rada, hlavne ak sa nejaká ďalšia dobrá rada na mňa tiež nalepí:)
ivka says
Dobry den, zrovna som narazila na vas blog a neviem sa rozhodnut, co mam skor vyskusat 🙂 vsetko vyzera nadherne a velmi chutne. Planujem piect mensiu svadobnu tortu a zaujala ma vasa naha 3-posch. torticka s coko korpusom a bielym kremom co neviem identifikovat. Nenasla som k nej recept len fotku. Nieco malo som uz piekla ale nie som fachman 🙂 tak by som potrebovala presnu gramaz surovin na velky korpus a mnozstvo potrebneho kremu. Mohli by ste mi poradit prosim? Dakujem pekne 🙂