V nedeľu sa „nedelá“, no ja som si povedala, že zverejním aspoň tento rýchly recept na chia puding. Robila som ho síce už minulý týždeň, no kombinácia manga, banánu a ananásu je pre mňa tropicky osudová a tak sa k pudingu určite ešte tento týždeň vrátim. Mám totiž enormné zásoby chia…Neviem prečo, ale keď mám nejaký sviatok, príde Mikuláš, deň žien, deň detí, niekto ma vždy obdaruje balením chia ;)) Takže poprosím tento rok žiadne chia, mám ešte čo robiť s tým kilečkom, čo máme doma :DD
Ale teraz bez srandy. Chia semienka sú naozaj super benefitom pre naše telo, v malom množstve semienok nájdete množstvo živín a tak sa teda nebudem brániť pravidelnej konzumácii tohto posvätného jedla starých Aztékov;)
Momentálne sa na nás z každej strany valí trend tzv. potrebných superpotravín…Každopádne, neviem, či možno chia považovať za super potravinu, ktorá spasí naše zdravie, no na spestrenie každodennej stravy, raňajok je to super doplnok, ktorý by nám mohol napomôcť nadobudnúť stratenú energiu… A to sa teraz po dlhej zimnej hibernácii bude celkom hodiť, čo poviete?
Ingrediencie na chia vrstvu:
3-4 PL chia semienok
2 dl mlieka (môže byť aj rastlinné)
1 roztlačený, zrelý banán
1PL trstinového cukru
Ingrediencie na mango vrstvu:
2 celé, zrelé mangá
1 PL trstinového cukru
hrsť čerstvého, nakrájaného ananásu
hrsť nasekaných mandlí
POSTUP:
- Najprv si pripravíme chia puding. Zmiešame mlieko, chia semienka, roztlačený banán a cukor (podľa chuti, ja som dala lyžicu). Chia necháme napučať, občas premiešame, aby sa nám nerobili v pudingu hrčky.
- Asi polhodinka prešla, kým som mala puding želanej konzistencie (chia napučia).
- Rozmixujeme si mangá s ananásom, pridáme podľa chuti cukor.
- Do pohárikov striedavo ukladáme chia vrstvu a väčšiu časť mangovej vrstvy. Ak chceme, môžeme medzi vrstvy nauklať nasekané mandle.
- Ozdobíme nasekanými pekanovými orechmi, lyofilizovanými malinami a plátkom limetky.
Jednoducho nadhera. Kompozicia uchvatna. Musim vyskusat.