Rozhodla som sa obabrať systém a na môj sladký blog pridávam ešte jeden recept na niečo iné ako koláč, či tortu…No ale chutney je v podstate niečo ako marmeláda, takže nebudem ani ďaleko od mojej blogerskej špecializácie :DDD
Predpokladám, že cibuľka tvorí základ prípravy jedál aj vo vašej kuchyni, či už v surovom stave alebo pekne dozlatista restovaná a voňavá. Ja som za posledných pár rokov podľahla chuti a vôni červenej karamelizovanej cibuľky. Toto cibuľkové chutney výborne doplní chuť pečeného mäska, ale hodí sa aj k zelenine alebo len tak na toastovaný chlebík, či na nejaký slaný koláčik.
Cibuľové chutney (aneb marmeláda)
Ingrediencie:
- 2 PL rastlinného oleja
- 500 g očistenej červenej cibule
- 130 g trstinového cukru
- 1 celá chilli paprička
- 4 konáriky tymiánu
- 1 dl aceto balsamico
POSTUP
- Na hlbokej panvici si rozpálime olej. Cibuľu očistíme a nakrájame na kolieska.
- Vhodíme na panvicu a restujeme cca 10 minút, kým cibuľka nestmavne. Pozor, aby sa nám nepripálila, občas premiešame.
- Pridáme cukor, nakrájanú chilli papričku, tymián a balsamico.
- Cibuľku dusíme na slabom ohni približne 25-30 minút, kým sa nám balsamico nezredukuje a cibuľka nám pekne skaramelizuje.
- Konáriky tymiánu vylovíme a vyhodíme. Chutney skladujeme v uzatvárateľnom poháriku v chladničke.
TIP: Na malú hrianku dáme plátok prosciutta, na to plátok syra a chutney. Dozdobíme napríklad tymiánom.
Anna says
Super článok! Určite budem sledovať ďalej!:)
Simona says
Toto chutney je uzasne, prave ho s manzelom tlacime na chlebiku s creamcheesom a pricucavame vinko, no piatok ako sa patri. Ano, sme stari, ziadna party, ale radost zo spiaceho dietata a tlacenica do brucha ?
Jarmila Hánová says
Prosím, jak dlouho vydrží v lednici ?
Tedy pokud se nesní hned ?