Kedysi som nenávidela cviklu a považovala som ju za vhodného spoločníka tak maximálne k ryži a pečenému kuriatku. Ako som vyrástla a začala blogovať o jedle, cvikla sa stala hlavným bodom programu v mnohých mojich receptoch. Cviklové cupcakes, cviklové brownies, cviklová slávnostná torta a tentokrát som sa podujala na prípravu cviklovej bábovky. Ako bonus je bezlaktózová. No a bez laktózy som chcela zachovať aj krém na bábovke, tak som si vymyslela orieškový kešu krém a na poslednú chvíľu som ho zafarbila rozmixovanou cviklou. Samozrejme, ak nechcete ísť až do takýchto extrémnych experimentov ako ja, kľudne bábovku polejte len čokinou a bude rovnako chutná:)
A jasné, že s blogom nekončím:) Nič iné ma nebaví viac ako toto hobby! Ale iný, lepší žart na prvého apríla mi neprišiel na um :DDD
Ingrediencie do menšej bábovkovej formy:
- 85 g masla
- 1 dl rastlinného oleja
- 4 – 5 PL medu (viac podľa chuti)
- 3 celé vajíčka
- 3 uvarené a rozmixované cvikly (alebo len najemno nastrúhané)
- 1 ČL bourbon vanilka extrakt (môžete vynechať)
- 180 g hladkej múky
- 40 g kakaa
- 2 ČL sódy bikarbóny
- štipka soli
- na krém:
- 150 g kešu (deň dopredu namočiť do vody)
- 2 PL medu ( aj viac podľa chuti)
- 1 malá konzerva kokosového mlieka (160 ml)
- 1/2 menšej cvikly
POSTUP:
- Rúru vyhrejeme na 180 stupňov.
- Najprv si rozmixujeme uvarené cvikly.
- Vyšľaháme si maslo s medom a pridáme olej a bourbon vanilku.
- Zašľaháme po jednom vajíčka a primiešame cviklu.
- Samostatne zmiešame múku, kakao, sódu a štipku soli a primiešame do cesta.
- Nalejeme do vymastenej a múkou vysypanej bábovkovej formy a dáme piecť na cca 35-40 minút.
- Chvíľu necháme vychladnúť a bábovku vyklopíme.
- Pripravíme si krém. Kešu, ktoré sa nám celú noc močili vo vode, sú teraz pekne zmäknuté a môžme ich vymixovať v silnom mixéri na hladký krém. Pridáme konzervu kokosového mlieka, med a cviklu a ešte poriadne premixujeme. Krém sa nám krásne sfarbí doružova.
- Hotovú bábovku polejeme kešu krémom.
Rosie says
So pretty! Especially with the little flowers on top 🙂
The Story of a Cake says
Thanks! 🙂