Nie je to tak dávno, čo som vypisovala vo svojich príspevkoch o tom neuveriteľne rýchlom plynutí času do Vianoc…No a teraz budem mať tým pádom klišé poznámku o tom ako tieto vianočné sviatky preleteli ako voda (nič poetickejšie ma v tejto chvíli žiaľ nenapadá)…ale pozitívne je, že nás poniektorých ešte čaká pár dní voľna a vás (zdravých) jedincov čaká najväčšia párty roka, kedy oslavujeme nielen všetkých meninových Silvestrov, ale mierne podgurážení aj kadekoho iného a hlavne teda je to oslava konca roka 2015 ….Ja som síce doma zakotvila s čiernym čajom v jednej ruke a suchárikom v druhej (podrobnosti si viete domyslieť) a moje sviatky pri knihách a časopisoch môžu s miernymi bolesťami pokračovať:) Dúfam, že sviatkovanie u vás prebiehalo pokojne, spokojne a v kruhu milovaných ľudí…Rok 2015 bol pre mňa významný z mnohých dôvodov. Precestovala som rôzne kúty sveta, zmenila som prácu, spoznávam krásy manželského spolužitia a tento tok mi priniesol aj nejednu úžasnú spoluprácu (ďakujem Sweet Family, ďakujem Baking Moments, ďakujem aj 50 arches 🙂 a veľa nových priateľov podobne zbláznených do jedla, koláčov a amatérskeho fotenia:P No a už sa teším,, čo všetko prinesie nový rok, hlavne čo všetko si spolu upečieme a nafotíme :))
Ja síce so suchárikom…no pre vás mám recept na úžasnú sviatočnú kokosovú tortisko. Aby vás obrázky nemýlili, urobila som torty dve z dvojnásobnej dávky. Jedna do 15 cm formy a druhá do 18 cm. V 18 cm boli korpusy po prerezaní na 3 časti akurát vysoké a netreba už veľmi zrezávať. Jednu tortu som obtrela len mletým kokosom (môžete aj kokosovými chipsami) a druhú som obtrela mascarpone krémom so šľahačkou. Obe som ozdobila kadečím, čo sa doma povaľovalo…. To ste si možno aj všimli:) Teda domáce pusinky, sladené brusnice, badián, mandľové lupienky, konáriky a cukrové ozdoby:)) Fantázii sa medze nekladú a na Silvestra sa môžete predsa utrhnúť z reťaze aj čo sa týka ozdobovania koláčikov…
Ingrediencie na 15 cm korpus (môžte použiť aj 18 cm, korpusy budú trošku nižšie):
4 vajcia (samostatne žĺtky a bielky)
140 g trstinový cukor
3 PL slnečnicového oleja
3 PL vody (podľa potreby)
125 g polohrubej preosiatej múky
35 g preosiateho kakaa
1 ČL prášok do pečiva
štipka soli
Ingrediencie na krém:
1 Salko
100 g mascarpone
100 g zmäknuté maslo
180 g biela čokoláda – rozpustená
100 g najemno strúhaný kokos
+ strúhaný kokos na ozdobu bokov torty
TIP:
Tortu môžete obtrieť tak ako ja dohladka vyšľahaným krémom z mascarpone (250g) , smotany na šľahanie (200 ml) a 3 PL práškového cukru. Potom ale urobte menej salkového krému.
TIP:
Je fajn ak korpusy polejete a zvláčnite napr. amarettom alebo pomarančovou šťavou.
POSTUP:
1. Najprv si poriadne vyšľaháme bielky so štipkou soli.
2. Silno šľaháme a postupne pridávame cukor.
3. Keď je cukor poriadne zašľahaný, pridáme po jednom źĺtky, olej a vodu.
4. Samostatne v inej miske vymiešame preosiatu múku s práškom do pečiva, pridáme a zamiešame kakao.
5. Suchú zmes opatrne primiešame k zvyšku.
6. Nalejeme do tortovej formy (samozrejme vystlanej papierom na pečenie) a dáme piecť na 180stupňov asi 30 – 35 minút. Záleží od rúry.
7- Keď korpus upečieme, necháme ho vychladnúť a potom prerežeme na tri rovnaké časti (používam pílku na korpusy, je TOP).
1. Na salkový krém si v miske vyšľaháme salko, mascarpone, zmäknuté maslo, rozpustenú, mierne vychladnutú bielu čokinu a nakoniec strúhaný kokos. Krém necháme stuhnúť v chladničke aspoň tri, štyri hodinky.
2. Ako píšem vyššie, ak chcete tortu obtiahnuť hladkým krémom, skúste mascarpone krém. Avšak salkového potom urobte pomenej.
revedevivre says
Nádherná torta, krásne nazdobená a kombinácia kakaového korpusu a bieleho šľahačkového krému určite aj fantasticky chutí. Pekný deň. Andrea
The Story of a Cake says
Oj, dakujem Adi“ Dufam, ze niekedy skusis!
June @ How to Philosophize with Cake says
What a gorgeous cake! This looks perfect to celebrate the new year. Your photos are especially beautiful too 🙂
B says
ten salkovo-kokosovy krem ma zaujal, aku ma konzistenciu? nie je prilis tekuty? mamina miluje kokos a bielu cokoladu, takze uz viem aky krem pozujem, ked jej budem na narodeniny piect tortu 🙂 mimochodom, nadherna torta!
B says
ou a este otazka, salko si pouzila klasicke (sladene kondenzovane mlieko) alebo skaramelizovane? 😀
The Story of a Cake says
Ahoooj..je mierne tekuty, ked ho urobis..ale ak ho vlozis na chvilu do chladnicky, pekne zatuhne:)
Lucy says
Fantasticka chut, inspirovala som sa vasou kokosovou tortickou.Upiekla som ju knasemu 1.vyrociu svadby.Uzasna velmi chutila.Dakujem za inspiraciu,mate krasnu pracu:-)
Aja says
Tuto tortu som robila cez vikend mojmu otcovi na narodeniny a musim povedat ze bola vyborna.
Trosku som zmenila plnku na potretie celej torty. Urobila som zakladnu plnku so salkom, odobrala som na vnutornu plnku kde som len dosypala kokos a do zvysneho kremu som dala zvysok mascarpone, slahacku. Vznikla vyborna.
Veronika says
Dobrý deň. Chcem sa len spýtať – šľahačku ste dali celú a vyšľahanú do vonkajšieho krému?
Nikoleta says
Dnes som upiekla tortu, ale krem mi strasne tiekol…bol v chladnicke cca 4 hodiny, ked som ho vybrala z chladnicky tak bol pekne tuhy ale ked som nim natierala korpusy tak uplne tiekol von na podlozku…Neviem co som urobila zle, robila som presne podla postupu 🙁
Katka says
Ahoj:) salko jsi pouzila to zkaramelizovane?:)
The Story of a Cake says
Ahoj Katka, pouzila som klasicke sladene kondenzovane mlieko, nevarene 🙂
staniica says
Nadhera! Chcem vyskusat, len ma tiez zaujima ci to salko klasicke, alebo skaramelizovane, aby nebol krem prilis riedky-ako uvadza Nikoleta v prispevku.
Dakujem pekne za odpoved
The Story of a Cake says
Klasicke sladene kondenzovane mlieko, nevarene:)
Marcela says
Ahoj 🙂 torta vyzerá božsky ja sa len chcem spýtať ako o že máš zo 4 vajíčok taký vysoký korpus? 😀 ja robim napr. z 8 vajíčok na formu 25 cm a je vysoky 6-7 cm a po naplnení tých 10-11 cm..je to normálne či by mal byť vyšší 🙂
ale ja robievam korpusy tak, že si vyšľahám sneh ktorý pridám až uplne nakoniec..pretože sa mi zopár krát stalo že ked som zmiešala žltký do bielok tak mi to spadlo 🙁 nemám doma robota, miešam ručne 🙂 dakujem za radu 🙂
Den says
Krasna zaiste chutna torticka…mna by zaujimalo ako urobit tie krasne pusinky na ozdobenie torty. Dakujem pekne:)
Katarina says
tak a dalsi vyskusany receptik …vynikajuca torticka s bozskym kremom. Piekla som ju na narodky mamine a mala velky uspech. Uz sa tesim co upeciem najblizsie 🙂
jana says
vybiorna bola dakujem za recept