Zrejme ani vás dnes ráno nezobudilo vykúkajúce slnko a ani neplánujete stráviť prázdninový deň opaľovaním sa na kúpku. No ale aj takéto nepríjemné veterné, smutné počasie má svoje čaro a ja ho plánujem stráviť v kuchyni s hŕbou marhúľ a zabávať sa pri počítači poslednými úpravami na našej knihe, ktorú píšeme s Maťkou zo Stvory z kuchyne a bude sa volať (prekvapivo:) Príbehy z kuchyne….Kniha našich obľúbených blogerských receptov už čochvíľa mieri do tlače, tak verím, že potešíme pár z vás, ktorí na ňu už netrpezlivo čakajú:))
No a aby ste si skrátili chvíle čakania na Príbehy z kuchyne a ja aby som ešte oddialila miešanie marhuľového lekváru, mám pre vás jednoduchý recept na makovo-marhuľový koláčik, ktorý som prispôsobila, aby bol bezlepkáčový a bezlaktózový. Samozrejme múku môžete použiť aj pšeničnú, či špaldovú. A s ovocím sa vôbec nehrajte ako ja, mala som trochu klasický Monk syndróm a chcela som si ho krásne naukladať, no kľudne ho tam nahádžte viac, koláčik bude šťavnatejší. Krásny víkend:)
Ingrediencie na plech cca 36 x 25 cm (teda taký stredne veľký):
280 g trstinového cukru SWEET FAMILY
2 vajcia
1 dl rastlinného oleja
150 g mletý mak
250 ml rastlinné mlieko (ja som dala mandľovo-kokosové)
280 g akejkoľvek bezlepkovej múky (ale môžete použiť aj pšeničnú poluhrubú)
1 celý prášok do pečiva
marhule alebo iné ovocie nakrájané na malé kocky
POSTUP:
1. Vyšľaháme vajcia s cukrom do peny. Prišľaháme olej.
2. Primiešame mak, pridávame mlieko.
3. Nakoniec primiešame múku s práškom do pečiva.
4. Cesto dáme na plech vystlaný papierom na pečenie, naukladáme ovocie a pečieme pri teplote 180 stupňov 25-30 minút. Skúsime špajdľou, či je koláč hotový. Necháme vychladnúť.
Lai says
výborný koláč, pravidelne ho pečiem a žne pochvaly 😉 Ďakujem za recept! 🙂
Veronika says
Vynikajuci recept ! Dakujeme
Janka says
Skvely rychly recept pre bezlepkovych a bezlaktozovych:)