Tak ja si už pomaly týždeň ležkám v postielke, rochním si svoj chorý zadok a k zázvorovo-citrónovo-medovej tinktúre pribudli antibiotiká. Veru tak. Aj keď proti môjmu presvedčeniu, no musím povedať, že zabrali hneď prvý deň a ja som sa dnes s úsmevom mohla pustiť aspoň do prepisovania receptov. Tento makový koláč som vám sľubovala už minulú nedeľu, žiaľ tie zdravotné potiaže ma stále prenasledovali a nútili odsúvať prácu na článkoch. No už je to tu. Fakt mi neuveríte túto storku ako vznikla makový tortička. Písala mi Megi, že či by som sa nehecla a neupiekla z jednej staručko starej kuchárky pomarančovo mandľový koláčik. No tak ja som dumala, že ako ho apgrejdnúť. Až som to prekombinovala a nakoniec z toho vzniklo niečo úplne iné. A moje kreatívne ja vymenilo takmer všetky ingrediencie a nakoniec vznikol makový koláč s mascarpone krémom a čerešňami. :DDD Ale musím si ho naozaj pochváliť :)) Mak, čerešne, mascarpone. To je božská a nestarnúca kombinácia. Určite mi mnohí dáte za pravdu. Koláčik som ešte poliala čoko ganache a tým som si splnila všetky tajné novoročné priania. Ha, no dobre, želala som si samozrejme okrem čoko polevy nech sme všetci zdraví a šťastní, to je jasné ako facka:)) Tak sa pustite do prípravy, naozaj to nie je nič komplikované a aj na ingrediencie celkom nenáročný koláčik. Zrejme niektorých poteší aj skutočnosť, že je bez múky:)
A kým sa pustíte do čítania receptu a kontroly ingrediencií, otvorila som si včera dušu a diár a zapísala som si poctivo 10 motivačných bodov, čo všetko by som rada absolvovala v roku 2016 (a niektoré aj celkom reálne:)):
1. Čítať viac kníh aj v slovenčine. Áno, je to divné, ale v slovenčine čítam málo. Aby mi aspoň, čo to ostalo v hlave z angličtiny, snažím sa čítať anglické knihy. No a slovenčinu zanedbávam a tak to aj vyzerá…
2. Cestovateľské plány – pripísať si na cestovateľskú mapu aspoň ďalšie dve exotikuš krajiny:) Zn. hľadám lacné letenky:)
3. Viac variť. Áno, varím síce dva, trikrát do týždňa, ale vždy to skončí pri krabičkových penne cestovinách alebo marocký kuskus, či kari. Už by to chcelo pustiť sa aj do tradičnejších slovenských jedál:) Pomoc pri príprave je vítaná:)
4. Viac sa hýbať. Áno je to klišé bod, ale v tomto období som zhodnotila, že môj zdravotný stav bol mucho better keď som behala a hýbala som sa. Žiadne antibiotiká nehrozili! No a že pôjdem tento rok na Devín Bratislava a Lukyho už v tom nenechám samého, to je jasné ako facka!
5. Tak rada by som absolvovala kurz fotografovania JEDLA! Aj keď sa možno pýtate, šaaak si foodblogerka – načo?! Ale tak stále sa považujem za amatéra vo všetkom, čo robím a pozrieť si profesionálov fotografov jedla v akcií, to by bola paráda:) (Narodeniny mám 04.04. žmurk, žmurk:DDD)
6. Nasadiť si na jar doma jedlé kvetstvo, nech mám čo hádzať na tie torty….
7. Ja bez lepku nežijem a tiež ma netešia tie rozmrazované pečivká v supermarketoch…a s kváskom sa kamarátim tak na striedačku….a dúfam, že teraz príde opäť naša chvíľa!:)
8. Life balance…V práci pracovať, myslieť, sústrediť sa, učiť sa nové veci a v súkromí rozvíjať svoje hobby, učiť sa piecť, myslieť a sústrediť sa nato :DD
9. PIŤ! Myslím vodu, jaaaj na čo už len vy myslíte:)…Už mám aj tú milenú applu Drink Reminder….Vivat moderné technológie!
10. Usmievať sa na svet! (vraj sa stále mračím a Luky mi musí vyrovnávať tú malú vrásku v strede čela..)
A taaak…Už vás nebudem obťažovať motivačnými rečičkaami a poďme pekne krásne na RECEPT:
4 vajcia (samostatne bielky a žĺtky)
150 g mletý mak
90 g maslo
130 g trstinového cukru
1 ČL rumová esencia
1 PL čerešňový lekvár
hrsť rozmrazených čerešní
KRÉM
100 g mascarpone
1 PL práškový cukor
60 g rozmrazených čerešní
POLEVA
50 g smotany na šľahanie
50 g tmavej čokolády (ja som použila choco chips Callebaut 54,5 %)
30 g maslo
POSTUP
1. Pripravíme si formu s priemerom 18 cm a vystelieme ju papierom na pečenie. Rúru vyhrejeme na 170 stupňov.
2. Vyšľaháme maslo s cukrom. Pridáme po jednom žĺtky. Ďalej mak a rumovú esenciu.
3. Vyšľaháme samostatne bielky. Zľahka ich primiešame k zvyšnému cestu.
4. Cesto nalejeme do formy a dáme piecť na cca 30 minút.
5. Po upečení korpus necháme vychladnúť a prerežeme na dve rovnaké časti.
6. Krém pripravíme jednoducho tak, že vyšľaháme mascarpone s cukrom. Primiešame a krátko zašľaháme čerešne.
7. Spodný korpus natrieme lekvárom. Na lekvár natrieme krém a položíme druhý korpus.
8. Koláč dáme na hodinku do chladničky.
9. Prichystáme si polevu. Na sporáku zohrejeme smotanu, ale nesmie sa variť. Do zohriatej smotany pridáme nasekanú čokoládu alebo čoko chips a nakrájané maslo. Miešame až kým sa všetko nespojí a máme polevu želanej konzistencie. Nalejeme na vychladnutý koláč.
revedevivre says
Takto z makom som okrem štrúdle ešte nič nepiekla. Vidím, že to musím napraviť, Vyzerá božsky. Andrea
The Story of a Cake says
Vidis Adi, ja zase tie strudle este poriadne neviem:) Teda ani velmi neskusam, ale dobry zavazok na rok 2016:) Ale tuto makovu tortu musis vyskusat! ;P
revedevivre says
Chybička sa vľúdila, samozrejme s makom.
Erika Dvořáková says
krásne naaranžované na vrchu tej torty, máš výborné nápady !!!.makovú máme všetci doma radi, ja som ju zatiaľ robila iba s makovou plnkou podľa Kamily Magálovej, ale aj tá tvoja odĺahčená verzia musí byť skvostná.Ja som robila plnku do červeného zamatu z mascarpone a lemon curd-u medzi viankami pre krstniatko tá kombinácia mi napadla náhodou chcela som „kyslú“ plnku a kopla ma múza ,že lemon curd určite zoženiem u M&S .Podĺa mňa aj s makovým korpusom by jej to svedčalo 😀 mňam čau erika