Dnes budem relatívne dosť stručná, keďže ma vôbec nenapadá žiadny trefný text a nechám za seba radšej hovoriť fotky… Cez víkend som, ako už viete, piekla makovú tortu s dulce de leche aneb salko krémom a tortu som poliala najnajlepším čokoládovým ganache. Pravá francúzska ganache obsahuje iba kvalitnú čokinu a smotanu, ale ja som pridala ešte aj maslo. Ganache je parádna v tom, že ak ju urobíte redšiu, máte super krásnu lesklú polevu na tortu a ak hustejšiu, kľudne môžete použiť ako krém. A konečne som sa naučila ten trik ako zabezpečiť, aby poleva ostala pekne lesklá aj po pobyte v chladničke. Je vraj dôležité liať polevu až na vychladenú tortu. A naozaj to funguje, takže tento krok nepreskakujte! A ešte ďalšia super výhoda ganache, že sa nikdy neláme…Teda aspoň ja som nemala tento problém:)
Ak vám zadám úlohu nájsť na prvých fotkách rozdiely, bude to možno trochu ťažšie:PPP Naozaj som vlastne pripravila torty dve, keďže oslávencov bolo viac a oslavovalo sa dokonca na dvoch rôznych miestach:)Preto tie dve takmer identické torty:) Celý, hedonistický víkend sa niesol v znamení pečenia, jedenia, oslavovania menín, narodenín, zase jedenia…Na našej sobotnej pochôdzke vlhkým lesom, voňajúcim po jesennom daždi, sme nazbierali aj pár kúskov nejedlých ozdôb, ktoré neputovali na tortu, ale kreatívne sme sa vyžili pri príprave jesenných vencov…Takže ak máte pár minút čas, tu je malý exkurz do môjho víkendového sveta:) A samozrejme recept na makovo-makovú tortu, ktorý už druhýkrát opakujem…ale všetci dobre vieme, že opakovanie je matka múdrosti:)
Ingredients
- 10 vajec (samostatne 10 žĺtkov a 10 bielkov)
- 180 g práškového cukru
- 180 g mletého maku
- PLNKA
- 330 g zmäknutého masla
- 3/4 konzervy uvareného skaramelizovaného Salka
- 150 g práškového cukru
- 1,5 PL rumu
- 200 g mletého maku
- 1,5 dl mlieka
- Ganache
- 60 ml smotana na šľahanie
- 60 g nalámanej kvalitnej horkej čokolády
- 30 g masla
Instructions
- Rúru vyhrejeme na 180 stupňov. Pripravíme formu na pečenie s priemerom 22 cm a vymastíme ju.
- Najprv vyšľaháme žltka s cukrom a postupne pridávame mak a nakoniec jemne primiešame (nemixujeme) vyšľahané bielka.
- Zmes nalejeme do formy a dáme piecť na 50 minút.
- Medzitým si pripravíme plnku. Najprv dáme zohrievať mlieko. Keď začne vrieť zalejeme ním 200 g maku, premiešame a necháme vychladnúť. Vyšľaháme maslo s cukrom, pridáme rum a vychladnutý mak. Nakoniec primiešame uvarené salko.
- Keď je korpus upečený aj vychladnutý, prerežeme ho na tri diely a každý diel potrieme plnkou. A potrieme aj celú tortu.
- Odložíme do chladu na pár hodín.
- Pripravíme si ganache. Zohrejeme v menšom hrnci smotanu (nesmie sa variť).
- Zložíme zo sporáka a pridáme nalámanú čokoládu a maslo a miešame až kým sa úplne nerozpustia.
- Necháme chvíľu vychladnúť (len mierne) a nalejeme na vychladenú tortu.
- Opäť dáme zachladiť.
Torta aj veniec vyzerajú skvelo. Krém do torty z masla a uvareného salka zbožňujem. Moja mamina pečie na každú rodinnú udalosť svoju orechovú tortu už pomaly 40 rokov práve s týmto krémom. Je fantastický. Andrea
Presne! Aj moja mamina to uz dlho dlho robieva…my sme taka strasne presladena rodina plus milujeme vsetci mak, takze tato torta je velmi vdacny artikel u nas na nedelnom stole:PP :)))
dokonalé fotky a to zdobenie je tak jednoduché a zároveň tak úžasné, asi sa budem inšpirovať ak sa nenahneváte a makovku tiež robievam ale väčšinou s ovocným krémom,takže tento Váš recept vyskúšať, lebo dulce de leche milujem. Krásny jesenný dník želám a zabudla som aj ten veniec je božský. Maňána
Dakujem! A budem rada ak sa inspirujete:P
Prosim ta, ako uvarim salko? 🙂
wau tie tvoje umelecké výtvory a fotky jednoducho nemajú chybu, človeka to láka naozaj všetko ochutnať, obdivujem….
inak ja mám presne takú istú vestičku ako ty na týchto foto 🙂
Zuzu..Bershka?:P A dakujem:) Budem sa snazit, nech je to stale lepsie a lepsie:DD 😉
nie nie z jarmoku ale je presne taká istá 🙂 to je už tak dokonalé, že si to neviem ani predstaviť lepšie 🙂
tie fotky.. to je rozpravka!!
Aj ja sa pripájam ku gratuláciám k nádherným fotkám a skvelo znejúcemu receptu. Určite ho niekedy vyskúšam. Rýchla motivácia by bola určite prostredníctvom fotiek nakrojenej torty 🙂
Wow, what gorgeous photographs! And a gorgeous cake too, love the black speckled frosting 😀
dufam , ze sa zapojite 🙂
https://www.facebook.com/Apetitonline/posts/10153974149183856
Vase torty su proste NAJ!
Otazka od veci: z akeho stromu je ten dreveny ‚podnos‘ prosim? 🙂
Inak sranda, blog sledujem, ale tento receptik som nejak nepostrehla 🙂
Dnes tu tortu vyskusam 🙂 akurát uz po precitani mi nesedi mnozstvo surovin na ganache… 60 ml smotany mi pride malicko
Svokra ma poprosila, aby som upiekla niečo ku káve po odpustovom prejedaní sa… Som rada, že som si vybrala právu túto tvoju makovo-makovú tortu, podarila sa, všetkým chutila, akurát si odo mňa pýtali zubné kefky…:)))