Ťažko opísať slovami ako zbožňujem soboty ako je táto. Lenivé upršané jesenné počasie, kedy človek nemusí vstávať a cestovať zarosenou a preplnenou MHD hodinu do práce, ale poteší sa raňajkami v posteli a vdychuje cez otvorené okno svieži ranný vzduch.
Ja som ešte v piatok večer upiekla medovníkový cheesecake s hruškami (inšpirácia z môjho obľúbeného časáku Apetit), keďže tie sa veľmi nebránili a padajú nám zo stromov ako besné. Takže o luxusné raňajky v posteli sme mali postarané.
Medovníkový cheesecake
Ingredients
- 180 g maslovej hery
- 3 vajcia
- Lyžička sódy bikarbóny
- 250 g extra hladkej múky
- 190 g krupicového cukru
- 2 lyžice medu
- 5 menších a mäkkých hrušiek
- Deci bieleho vína
- 3 celé klinčeky
- 1 celá škorica
- 2 lyžice cukru
- 400 g mascarpone
- 140 g cukru
- Lyžička vanilkového extraktu
- 180 g smotana na šlahanie
- 180 g kyslá smotana
- 20 g práškovej želatíny
Instructions
- Najprv si pripravíme vo vodnom kúpeli cesto na perníkové pláty. Vymiešame heru, vajcia, cukor, múku a sódu bikarbónu a med. Miešame nad parou asi 8-10 minút.
- Cesto rozlejeme do dvoch tortových foriem s priemerom cca 24 cm a pečieme pri teplote 170 stupňov asi 15 minút. Vyberieme z foriem a necháme vychladnúť.
- Hrušky ošúpeme, vyberieme jadro a nakrájame na malé kocky. V hrnci zmiešame cukor, klinčeky, škoricu a víno a miešame až kým sa cukor nerozpustí. Potom pridáme nakrájané hrušky a povaríme asi 5 minút, až kým trochu nezmäknú. Scedíme a necháme hrušky vychladnúť.
- Plnku si pripravíme tak, že vyšľaháme mascarpone s cukrom. Pridáme vanilkový extrakt, kyslú smotanu a ešte predtým samostatne vyšľahanú smotanu na šľahanie.
- Samostatne si pripravíme želatínu podľa návodu na prípravu. Želatínu vmiešame do pripravenej plnky a opäť prešľaháme. Primiešame vychladnuté hrušky.
- Vo forme na pečenie necháme jeden perníkový plát. Nalejeme plnku a položíme navrch druhý perníkový plát.
- Odložíme do chladu aspoň na 6 hodín, najlepšie na celú noc, aby náplň poriadne stuhla.
Pridaj komentár