A je to tu. 24.08.2014. Môj historicky prvý príspevok na tomto blogu. Vlastne môj historicky prvý príspevok vo virtuálnom svete ako takom. Dnes som sa hlboko zamyslela nad tým, aké ťažké je pre človeka robiť správne rozhodnutia (ale pre ľudí typu ako som ja).
Teda nemyslím na banality typu, či si oblečiem ráno do práce tú novú sexi „mint“ sukňu alebo vyšúchané pohodlné rifle, zjem na raňajky misku müsli alebo chleba vo vajci, dám si okuliare alebo šošovky, pôjdem po práci behať alebo budem kysnúť pri nejakom tom Búrlivom víne (o.k. telka verzus šport – tu nemusí byť pre niekoho rozhodovanie až také náročné)…Avšak mám na mysli skôr komplikovanejšie myšlienkové víry, kedy sa človek musí rozhodnúť pre niečo, čo mu (možno) zmení život od základov alebo aspoň významnejšie. Keď som sa však takto hlboko zamýšľala, prišla som na to, že človek by vôbec nemal príliš hĺbať vo vlastných nepokojných myšlienkach, ale rázne si zvoliť smer a vykročiť, aj keď to možno nebude to správne rozhodnutie. Človek hľadá tú svoju správnu cestu tak, že vykročí a ide stále ďalej a ďalej a postupne zisťuje čo je preňho to naozaj správne a čo ho robí šťastným. Takže dúfam, že aj tento food blog bude takou pomyselnou križovatkou, do ktorej som sa rozhodla po dlhom váhaní konečne vstúpiť a venovať sa niečomu čo ma naozaj baví aj keď mám strach z neúspechu a neznáma…Ale dosť bolo filozofovania o cestách života, ktoré sú nevyspytateľné…Takže oslaďme si radšej spolu tento predposledný lenivý augustový víkend perfektnou čučoriedkovou tortou, ktorá zmizne skôr ako stihnete povedať ach, už je tu opäť ten september.
Na prípravu „good bye summer“ nostalgickej čučoriedkovej torty potrebujeme okrem stredne veľkej tortovej formy (24 cm):
KORPUS:
Maslové sušienky „hobitky“ – 130g
Maslo – 25 g
Mleté mandle – 80 g
PLNKA:
Čerstvé čučoriedky – 170 g
Šľahačková smotana – 1ks (vychladená)
Kyslá smotana – 2ks
Práškový cukor (každý podľa chuti) – 130 g
Prášková želatína – 1 balíček (kto chce, môže použiť agar, prípadne si vygúgliť čo to tej agar je)
POLEVA:
Želé – 1 ks
Čučoriedky na posypanie tortovej formy (približne 80 g)
Ja som postupovala takto:
„Hobitky“ si rozdrvím rukami takmer na prášok, zmiešam s mletými mandľami a poloroztopeným maslom. Na dno tortovej formy môžeme dať papier na pečenie alebo len trochu vytrieme maslom. Odložíme do chladničky.
Zatiaľ si pripravíme smotanu na šľahanie, ktorú tiež vyšľahanú odložíme do chladu a pripravíme si kyslú smotanu s cukrom a čučoriedkami a zapracujeme predtým pripravenú želatínu. Do pripravenej hmoty (šľahačková smotana, kyslá smotana, cukor, čučoriedky, želatína) vmiešame už predtým pripravenú šľahačkovú smotanu. Nalejeme na keksíkový základ a odložíme opäť do chladničky (pozor na hladné krky pohybujúce sa podozrivo v okolí chladničky).
O hodinku skontrolujeme konzistenciu našej tortičky a keď je pekne stuhnutá, posypeme vrch čučoriedkami a pripravíme si želé. Do želé môžeme zapracovať čučoriedkovú šťavu, aby chytilo peknú farbu, prípadne si kúpime zafarbené želé. Ja však odporúčam tú prvú alternatívu.
A opäť šup do chladničky. A ak máme pevnú vôľu (nie ako ja), necháme v chlade aspoň 24 hodín a môžeme podávať. Dobrú chuť a podeľte sa!
Pridaj komentár