V stredu nás oficiálne čaká prvý letný deň, nadíde letný slnovrat a to sú minimálne dva dôvody, prečo oslavovať napríklad aj s takýmto sladkým, nepečeným dezertom na teraske, či balkóniku… Chia džemovanie som panensky zahájila minulý rok a musím povedať, že niet nad tento expresne pripravený kúsok detstva v sklíčku… Varí sa krátko a vďaka chia je hustý takmer okamžite. Áno, je pravda, že nevydrží dlho ako klasický lekvár, no u nás sa aj neohreje dlhšie ako pár týždňov a je po ňom! Myslí, že u vás bude scenár obdobný:)
Tentokrát som opäť trošku experimentovala a možno ste čakali, že do pohárov namiešam poriadnu dávku tučného mascarpone ako len ja zvyknem:D…No viem občas prekvapiť a chcela som si skúsiť netradičné (a failom zaváňajúce) kombo jogurt a kozí syr nasladko… Prekvapivo žiadny katastrofický scenár sa nekonal, kozí syr v sladkom recepte prežil skúšku ohňom a ja môžem prehlásiť, že na oslavu tohto leta som lepší dezert ani nemohla vymyslieť!
Trúfnete si aj vy na takýto chuťový zážitok?
Letný pohár s čerešňovo-jahodovým chia džemom
2 veľké/4 menšie porcie
- 200 g čerstvých čerešní
- 280 g čerstvých jahôd
- 4 PL plus 1 PL Sweet family trstinového cukru
- 2 PL chia semienok
- Hrsť čerstvých mätových lístkov (nasekaných)
- 120 g krémového kozieho syra (samozrejme, ak kozí syr neľúbite, môžete ho nahradiť aj iným krémovým syrom alebo mascarpone)
- 170 g biely jogurt gréckeho typu
- Nasekané pistácie a vlašské orechy
- Ovsené vločky
- čerešne (odkôstkované) a prepolené
POSTUP
- Najprv si pripravíme rýchly chia džem. Na panvici povaríme odkôstkované čerešne s nakrájanými jahodami a s 4 PL cukru (asi 5- 10 minút kým sa cukor rozpustí a čerešne, jahody zmäknú a pustia šťavu). Pridáme nadrobno nasekanú mätu a chia semienka, ešte minútku povaríme. Džem dáme do sklenej uzatvárateľnej nádoby a necháme vychladnúť. Chia semienka vytvoria gélovú konzistenciu a džem zhustne.
- Vyšľaháme si kozí syr s gréckym jogurtom a cukrom (1 PL).
- Pripravíme si poháre a striedavo vrstvíme ovsené vločky, chia džem, prepolené čerešne, jogurtový krém a nasekané oriešky. Ak máme vyššie poháre, opakujeme ešte raz. Necháme vychladiť.
- Poháre môžeme ozdobiť celými jahodami, pistáciami, čerešňami a mätovými lístkami. Fantázii sa medze nekladú?
Pridaj komentár