Okej. Tak zavádzam. Pravé slivkové gule, tie klasické zo zemiakového cesta, som ešte nikdy nerobila, ak mám pravdu povedať. Avšak v povznesenej domácej náladičke som sa pustila do prípravy guličiek z tvarohového cesta. Úplne jednoduché a hlavne zdravšie, nakoľko obsahujú veľa veľa tvarohu. Takže hor sa do prípravy tvarohových slivkových gúľ, ktoré v tomto upršanom augustovom počasí pôsobia ako balzam na dušu (alebo na žalúdok).
Potrebujeme:
-12 sliviek
-soľ
– bio vajce
– 350g tvarohu
– 250 g polohrubej celozrnnej múky
– maslo
-strúhanka
– práškový cukor
POSTUP:
Z tvarohu, vajca, múky, soli si vypracujeme pevné cesto. Pracovnú dosku si pomúčime a na nej rozvaľkáme pripravené cesto. Nakrájame na menšie štvorčeky, do ktorých obaľujeme umyté, vysušené a odkôstkované slivky.
Slivkové gule postupne vkladáme do vriacej osolenej vody a vyberieme až keď vyplávajú na povrch (ešte povaríme 2 minúty).
Samostatne si pripravíme strúhanku, ktorú opražíme na suchej panvici a pridáme práškový cukor podľa chuti.
Slivkové gule posypeme strúhankou s cukrom a polejeme maslom. Pravá domáca delikatesa vhodná na letný upršaný večer. Dobrú chuť.
M.
kuko says
preboha a co je na zemiakoch nezdrave??