Tekvicová sezóna je moja obľúbená, to predsa viete:) Práve pripravujem už po 100x krémovú polievku z hokkaido tekvice a pre vás mám zase sladkú inšpiráciu na víkend – tekvicový cheesecake.
INGREDIENCIE do formy 20 – 22 cm
- 120 g najemno mletých ovsených vločiek
- 60 g mletých vlašských orechov
- 70 g rozpusteného masla
- 1-2 PL medu
- 1 vajíčko
- Pyré z upečenej malej tekvice hokkaido (približne 300 g)
- 250 g jemný tvaroh
- 250 g mascarpone
- 4 PL medu (podľa chuti)
- 3 vajíčka
- 2 PL hladkej múky (alebo škrob)
- 1.5 ČL škorice
- ½ ČL mletého zázvoru
- 100 g kyslej smotany
- 1 PL vanilkový cukor
POSTUP
- Pripravíme si formu na pečenie. Ja som ju vystlala aj papierom na pečenie. Rúru vyhrejeme na 180 stupňov. Na korpus zmiešame pomleté ovsené vločky, vlašské orechy, rozpustené maslo, med a pridáme aj vajíčko. Ak by bola zmes príliš riedka, ešte prisypeme ovsené vločky. Zmes natlačíme na dno okrúhlej formy.
- Popicháme vidličkou a dáme zapiecť do rúry na cca 10 minút.
- Pripravíme si krémovú náplň. Upečenú a vychladnutú tekvicu rozmixujeme na pyré (môžeme aj so šupou, tá pečením úplne zmäkne). V miske vymiešame tekvicové pyré, tvarohy, pridáme mascarpone a po jednom aj vajíčka. Osladíme medom podľa chuti. Pridáme múku/škrob, škoricu aj mletý zázvor.
- Nalejeme na predpečený korpus a dáme piecť do rúry. Ja som skúšala parný program v mojej novej rúre AEG SteamPro – nízka para v kombinácii s teplotou nastavenou na 150 stupňov a piekla som ho asi 50 minút. Cheesecake by sa mal správne piecť vo vodnom kúpeli, aby nepopraskal. Preto ak máte aj vy parnú rúru, uľahčite si pečenie týmto spôsobom a rovno zapnite parný program. Ak máte klasickú rúru, pečieme tiež cca 50-55 minút na 150 stupňov a na dno rúry môžeme dať plech s vodou.
- Po upečení bude cheesecake na povrchu zhnednutý a jemne trasľavý. To vôbec nevadí, tak to má byť. Vytiahneme ho z rúry, necháme mierne vychladnúť.
- Ja som povrch cheesecaku ešte potrela kyslou smotanou zmiešanou s vanilkovým cukrom. Tento krok je dobrovoľný, ale odporúčam nevynechať.
- Uložíme na pár hodín do chladničky.
- Ozdobíme mletými vlašskými orechmi, tekvicovými jadrami alebo podľa vlastnej fantázie.
Poznámka: Cheesecake má lahodnú, ale intenzívnu tekvicovú chuť, ak chcete menej výraznú tekvicovú chuť, pridajte trošku menej tekvicového pyré?
tams says
Ahoj Marti,
som tvoja pravidelná čitateľka 🙂 tak ak sa nenahneváš, rada by som ti na základe dnešného článku navrhla tip na nový blog, o tvojej brutálne peknej kuchyni a interiéri!
jana1 says
uzasne pripajam sa
jana says
cheesecake sa vydaril, dakujem za recept, veliky uspech mal