Dnes budem stručná a podelím sa s vami o recept na jeden božský, každému v rôznych obmenách, známy dezert. V nedeľu som pripravila tiramisu. Zjedla som ho takmer celé sama. Pažravá. Lyžička za lyžičkou sa vnárala do mascarpone krému a piškót a bolo takmer nemožné odhodiť ju preč:P Až som prestala bojovať sama so sebou a „dala som“ polovicu misky tiramisky. Presne tak som aj nazvala tento recept. A ak si aj vy chcete v tomto počasí pod psa dopriať malý kúsok Talianska na tanieri, nižšie uvádzam celkom jednoduchý recept na moju tiramisku. Surových vajec sa nebojte, hlavne dbajte nech sú domáce a čerstvé..nech vám chutí. Howgh.
Ingrediencie:
250 g dlhých piškót obalených v cukre
4 domáce a čerstvé vajcia (samostatne žĺtky a bielky)
500 g mascarpone
7 PL práškový cukor
1/2 dl amaretto (môžte dať aj trochu viac, neuškodí:)
1 silné espresso, mierne vychladnuté
2 PL kakao na posypanie
POSTUP:
1. Pripravíme si formu 20 cm x 20 cm. Kávu zmiešame s amarettom.
2. Vyšľaháme si žĺtka s cukrom.
3. Samostatne si vyšľaháme mascarpone.
4. V ďalšej miske vyšľaháme bielky.
5. K žĺtkam primiešame mascarpone, potom bielky.
6. Na dno formy ukladáme piškóty, ktoré namáčame v káve. Na vrstvu piškót ukladáme vrstvu krému. Ešte raz zopakujeme. Zvyšný krém môžeme použiť na ozdobenie pusinkami (nemusíme, stačí krém iba uhladiť).
7. Tiramisu necháme mierne stuhnúť v chlade. Pred podávaním posypeme kakaom a najlepšie chutí priamo z formy (iba lyžička do ruky a ide sa).
Zuzana says
Ahoj. Vzdy ked robim tiramisu mam nakoniec malo kavy. Fakt mate v recepte 1 espresso? Ved to staci tak na namocenie 2 piskot. Kolko kavy ste uvarili do tej misky naozaj? 😉
The Story of a Cake says
Zuzi, mala som presso z Caffissimo stroja a stacilo mi…ale mas pravdu, ak mas iny kavovy pristoj, tak velkost kavy treba prisposobit, aby si mala dost na namacanie vsetkych piskot…tak podla seba…hlavne,, aby to nebola instantna kava, ale nieco kavovejsie;)
Zuzana says
ano, dakujem 🙂 ps: to tiramisu vyzera naozaj nadherne.
eva says
ja som robila falošné tiramisu 🙂 Keďže som si zmyslela v sobotu ho pripraviť synovi na narodeniny 🙂 Ale ako je to na dedine mascarpone v obchode nemajú a do mesta nebolo ako ísť. Kúpila som 2 veľké biele jogurty gré. typu a dala som tam všetko ako do mascarpone-žĺtka, bielka Paráda 🙂 na vrch som obsypala vzor srdiečka kakaom a na tanieriku ozdobila Aceto balsamico čokoládová príchuť 🙂