Koľkokrát som písala ako neskutočne milujem mak?:D Keby som vás preskúšala, určite by ste si na pár makových stories spomenuli:P …No ale teraz príde iná sladká story. Už dávnejšie ma lákala torta Čierny les. Obdivovala som ju na krásnych fotkách iných foodblogerov, úžasných slinytvoriacich stránkach ako bbc good food a podobne a stále som sa k činu akosi nemala. Keďže zajtra čakám návštevu, rozhodla som sa, že aj by prišiel vhodný čas na degustačnú dekadenciu v podobe trojposchodovej čokoládovo-mascarpone-čerešňovej torty. Tak som si povedala, že urobím mierne upravenú verziu Čierneho lesa. Klasický čokoládový korpus x 3, čerstvé čerešne (vďaka Luky:) a už viackrát opakovaná maková mascarpone plnka. Mak rodičia milujú (ten sa u nás sype do koláčov a štrúdlí v hojnom množstve), čokoládu a čerešne tiež, takže nie je hádam čo pokaziť. Už len rozkrájať a potešiť sa v kruhu rodiny v spoločnosti božsky sladkej čiernolesovej torty:)
Ingredients
- asi dve veľké hrste čerešní (umyjeme, odkôstkujeme), ktoré zasypeme 2 PL trstinového cukru
- Na 1 čokoládový korpus
- 110 g rozpustenej čokolády (aspoň 55 %)
- 100 g zmäknutého masla
- 120 g trstinového cukru
- 5 vajec (samostatne bielka a žĺtka)
- 115 g polohrubej múky
- 1/2 ČL prášku do pečiva
- 1 PL kakaa (kopcom)
- 2 PL mlieka
- Krém
- 250 g mascarpone
- 200 g cream cheese (kupujem v Lidl)
- 3 PL trstinového práškového cukru (rozmixovaný trstinový cukor)
- 100 ml vychladenej šľahačkovej smotany
- 100 g mletý mak
- Čokoládová poleva
- 100 g nalámanej čokolády (aspoň 55 %)
- 30 g masla
- 100 ml šľahačkovej smotany
Instructions
- Upiekla som samostatne tri korpusy.
- Najprv si vymastíme formu s priemerom 21 cm, na dno dáme papier na pečenie. Rúru vyhrejeme na 180 stupňov.
- Maslo vyšľaháme s cukrom do peny.
- Pridáme po jednom žĺtka a ďalej šľaháme.
- Postupne pridávame vychladnutú rozpustenú čokoládu.
- Pridáme mlieko.
- Samostatne zmiešame múku, prášok do pečiva a kakao.
- Múkovú zmes už len na nízkych otáčkach primiešame k čokoládovej zmesi.
- Nakoniec zľahka stierkou primiešame vyšľahané bielka.
- Zmes nalejeme do formy a pečieme asi 45 minút.
- Ak sa vám koláč ešte nezdá, urobíme test špajdľou.
- Všetky tri korpusy necháme vychladnúť na mriežke.
- Pripravíme si krém.
- Vyšľaháme mascarpone s cream cheese, cukrom, makom.
- Postupne prilievame smotanu a ďalej šľaháme.
- Odložíme na chvíľu stuhnúť do chladničky.
- Medzitým si pripravíme polevu. V hrnci rozpustíme za stáleho miešania čokoládu, maslo a smotanu. Ak je poleva príliš hustá, ešte pridáme smotanu.
- Na pripravený prvý vychladnutý korpus natrime 1/2 makového krému a posypeme čerešňami.
- Položíme druhý korpus, jemne pritlačíme a natrieme 1/2 makového krému a posypeme čerešňami.
- Položíme tretí korpus.
- Hotovú tortu polejeme čokoládovou polevou a ozdobíme podľa nálady:)



I love a classic black forest cake.. and this one is no exception. Beautiful!
Thaanks Thalia! This one is a classic black forest with a little poppyseed twist (cherries and poppyseed, a typical Slovak combination) …and i looove your version too, so inspirational!
Prosim o radu,ten rozpis cokokorpusu by mi vysiel na jeden do formy priemeru28cm?vdaka.vyzera chutne.
Aha uz som si to precitala dokladnejsie,otazka bezpredmetna.poradite ako navysit rozpis ak chcem korpus plnit jednou vrstvou?1,5xbude stacit?vdaka.
Hanka, chces robit teda tortu 28 cm s plnkou iba navrchu? Podla mna ti bude stacit na potretie aj davka uvadzana v recepte a ak aj navysis 1,5x, to urcite bude dost:)
Ja som myslelakorpus.alednesako som kukalanatuformu,tak to asi znese aj dvojnasobnu davku,comyslis?inak to bude spodne poschodie narozkovej torty na tretie narodky,)
Pekna torta, ale rozhodne to nie je ‚Cierny les’… hnede cesto a ceresne este nerobia tortu ‚Ciernym lesom’…
This cake looks absolutely delicious! Marscapone cheese is one my guilty pleasures. Is it a sin to eat it straight out of the carton with a spoon? 🙂
Thanks!I think it is officially permitted to eat that kind of deliciousness straight out of the carton:))) But personally, i enjoy it with a decent quantity of sugar:P
O moj bože, tak táto torta vyzerá neskutočne úžasne! prešla som si dnes celý tvoj blog a si riadna šikulka 🙂
Vedela by si mi prosím poradiť, ako sa ti podarilo takto pekne poliať tortu tou čokoládou? polievaš ju zvrchu zo stredu korpusu alebo ako? vdaka vopred 🙂
Dakujem Veronika! To sa velmi tesim, ze sa ti to paci:) Nooo a ja polievam presne ako pises – lejem cokoladu do stredu korpusu a potom ju stierkou jemne „postrcim“ cez vrchny korpus tam, kde chcem aby stiekla dole:)
Ahoj, pripravujem torticku, korpusy v pohode, ale krem sa mi nezda. Vyslahala som mascarpone (dala som 2x, nemala som cream cheese) s cukrom a makom a zacala prilievat smotanu, avsak ta konzistencia, co vznikla vobec nie je kremova, skor je taka vlhka. Nevies, kde som spravila chybu? Nemala tam ist slahackova smotana uz vyslahana do slahacky? Dakujem krasne za radu.
Ahoj Bea, no neviem, co sa mohlo pokazit:/ Pouzila si vychladenu slahackovu smotanu? ..A to, ze slahacku prilievas k mascarpone urcite nevadi, ja tak robievam kremy casto.
Chcem sa spytat na ten cream cheese (kupovany v Lidli)co to je?Daky druh syra?
smotanová nátierka PILOS predpokladám… v inom obchode potom BÁNOVECKÁ, alebo CLEVER v Bille. prípadne klasická Philadelphia…
Looks awesome! How can I get the article/recipe in English?
Martinka prosim Vas,spravne chapem ze na celu tortu ide 15 vajec? Dakujem pekne za odpoved ?
Mozem prosim ta nahradit ten dozmixovany trstinovy cukor praskovym? Lebo mixer mam len rucny a uz vidim ako je cukor vsade po kuchyni len nie v miske 😀
Ahoooj, pravdaže:) Kľudne použi práškový:)
ďakujeeem krasne za rychlu odpoveď! Tak dnes idem na to! O:-)