Ingrediencie do 22 cm formy:
300 g maslových sušienok
120 g rozpusteného masla
400 g jemný tvaroh
250 g mascarpone
120 g práškového cukru
3 vajcia
100 g rozpustenej bielej čokolády
150 g kyslá smotana
POLEVY
100 g bielej čokolády
100 g smotany na šľahanie
(teda pomer približne 1:1)
50 g tmavej čokolády aspoň 52 %
50 g smotany na šľahanie
(tiež 1:1)
POSTUP:
1. Rúru vyhrejeme na 180 stupňov a na dno rúry položíme veľký plech na pečenie s vodou.
2. Najprv si pripravíme keksíkový základ. V mixéri rozmixujeme keksíky a zmiešame s rozpusteným maslom.
3. Natlačíme túto zmes na dno formy a odložíme na 5 minút do chladničky.
4. Pripravíme si plnku. Rozmixujeme tvaroh a mascarpone. Pridáme cukor.
5. Po jednom zašľahávame vajcia, pridáme kyslú smotanu a nakoniec prišľaháme rozpustenú bielu čokinu.
6. Plnku nalejeme na keksíkový základ a cheesecake vložíme do rúry. Teplotu znížime na 160 stupňov a pečieme 70 – 80 minút (treba si individuálne sledovať, podľa vašej rúry)
7. Hotový cheesecake necháme chvíľu v chladnúcej rúre, potom necháme vychladnúť vonku na mriežke.
8. Medzitým si pripravíme tmavú aj bielu polevu a to tak, že v hrncoch zohrievame smotanu (nevariť, iba zohriať), do ktorých potom samostatne nasekáme čokolády (v jednom máme bielu, v druhom tmavú). Polevy miešame, kým sa nám každá čokoláda nerozpustí. Biela môže byť trochu redšia a tmavá hustejšia. Vrch cheesekejku oblejeme polevou z bielej čokolády a následne malou lyžičkou robíme do bielej polevy kopčeky s tmavou polevou. Špajdľou vytvoríme potom pekný mramorový vzor.
9. Nakoniec dáme poriadne stuhnúť do chladničky (najlepšie na celú noc).
10. Môžeme ozdobiť hoblinami z bielej čoko.
Gabriela says
Ja som ho robila už asi 100x, najlepši na svete, iny uz ani nerobim…minule som nan dala podrvene liofyzovane maliny?dakujem za super receptik…G.
Monika says
Najlepsi…ja ho robim stale iny uz nerobim ako zaklad a vrch uz podla chuti bud ovocie alebo slany karamel, cokolada, poleva…podla toho aky chceme 🙂