Neviem prečo, ale osobne mám nejaké predsudky voči vanilkáčovým korpusom…neviem si nájsť ten svoj obľúbený a vždy keď sa mám rozhodnúť, urobím do torty radšej čokoládový (to bude tá závislosť určite!)…Tak som jeden večer strávila gúúglením perfektného vanilkového korpusu a našla som na pintereste toto …celkom ma zaujal postup a pretože ja som experimentátor od kosti, recept som mierne upravila a hor sa do pečenia…Aj keď som mala počas prípravy mierne pochybnosti ako to vypáli, výsledok ma príjemne prekvapil…Hutný, krásne rovný vanilkáč, ktorý sa dá parádne obtrieť krémom a nedrobí sa…
No a krém je fajnotková kapitola sama o sebe…od bionákupy.sk som prednedávnom dostala tento úžasný bazový džem, ktorý sa teda hodí nielen na chlebík s masielkom, aaale mne celkom vďačne poslúžil ako sladidlo a pridanou hodnotou bola krásna fialková farba:)
No a čo viac dodať… Jedine, že ak chcete mať final efekt dokonalý, tortičku môžete ešte poliať ganache z bielej čokiny..:Ale vašej fantázii by som hranice nekládla a kľudne skúste tmavú čoko alebo poliať tortu slaným karamelom…Hmmm??? Už sa aj vám zbiehajú sliniská?:)
Ingrediencie:
Na jeden korpus, ktorý potom raz prekrojíte, budete potrebovať:
130 g hladkej múky
3/4 ČL prášok do pečiva
štipka soli
150 g krupicového cukru
65 g zmäknutého masla
2 bielky
1 dl mlieka
1 PL oleja
1 ČL vanilkový extrakt
Krém s bazovým džemom:
500 g mascarpone
250 g jemný tvaroh
2 PL bazový džem (môžete nahradiť kľudne aj iným sladidlom podľa vlastnej chuti a potreby sladiť)
1 ČL vanilkový extrakt
1 dl smotany na šľahanie
drobné ovocie na ozdobu (ríbezle, čučoriedky, černice, egreše)
Poleva z bielej čokolády:
100 g bielej čokolády
cca 80 ml smotany na šľahanie (podľa toho akú chceme mať hustú polevu… žiaľ ganache väčšinou robím “od oka”)
POSTUP:
1. Postup uvádzam na jeden 15 cm mini korpus, ktorý po upečení necháme vychladnúť a prerežeme na 2 časti. Ak chcete vysokú tortu ako mám ja, upečte si rovnakým postupom ďalší 15 cm korpus.
2. Postup je celkom zaujímavý a trochu netradičný v porovnaní s inými korpusmi. Inšpirovala som sa tentokrát na Pintereste:)….Samostatne si v robote vymiešame múku, prášok do pečiva, štipku soli, cukor. A následne postupne plochým šľahačom pridávame na malé kúsky nakrájané maslo. Miešame kým sa všetky ingrediencie neprepoja.
3. Samostatne si vymiešame bielky s mliekom, olejom a pridáme vanilkový extrakt. Túto zmes pomaly pridávame do suchej zmesi a zašľaháme.
4. Nalejeme do 15 cm formy vystlanej papierom na pečenie a pečieme pri teplote 170 stupňov asi 40 – 45 minút (závisí od vašej rúry).
5. Na krém si len vyšľaháme mascarpone, pridáme tvaroh, bazový džem a ďalej šľaháme. Nakoniec pomaly prilievame smotanu na šľahanie a silno zašľaháme.
6. Na polevu si nasekáme bielu čoko na menšie kúsky, dáme do “vodného kúpeľa”, pridáme smotanu a zohrievame, miešame kým sa čoko nerozpustí. Ak chceme čoko redšiu, pridáme ešte smotanu.
7. Na konci tohto pečiaceho dobrodružstva by sme mali mať 4 ks korpusov, ktoré natierame krémom, ukadáme drobné ovocie podľa chuti a nakoniec celú tortičku obtrieme zvyšným krémom a ozdobíme čokoládovou polevou a ovocím.
TIP: Predtým ako tortičku budete oblievať mierne vychladnutou čoko polevou (či už bielou alebo tmavou), nechajte tortu krátko vychladiť v chladničke.
och.. mnam.. uzasne, skusim, lebo vanilkovy korpus to je celkom veda 🙂
Dakujeeem…ach, Zuzi..to teda je..ale tento zozal u nas pochvalu, tak verim, ze aj inym sa osvedci:) A ak sa ti podari nejaky iny brutal vanilkaaac, ja sa tiez potesim receptu na vymenu ;)) Peknyy den:)
neboj nic.. 🙂 receptov plno, ale minule som tiez daky super “overeny” robila a teda mne sa velmi nepozdaval.. 🙂 treba skusat. urcite sa s dakou topkou raz podelim 😉
Hello,
Great pictures! It looks yummy!
Where did you get this wood cake stand?
Thank you for letting me know!
Tato medota sa vola “reverse creaming method”, kde namiesto samostatneho slahania masla s cukrom, pridania vajicok a az potom muky a tekutiny (nastriedacku), sa sucha zmes zapracuje s maslom na mrvenicku, a az potom prida tekutina 🙂 Aj mne sa viac krat osvedcila, ale nikdy presne neviem ako dlho mam cesto slahat (po pridani tekutiny) – niekde pisu len par sekund, inde dokonca 5 min. Preto na moj dokonaly vanilkovy korpus pouzivam klasicku slahaciu metodu ako som uviedol na zaciatku, a okrem masla pouzivam aj olej (rovnako ako ty:). Ono tie maslove cesta su velmi chutne a vlacne, ale ak tortu skladujem v chladnicke, tak vzdy stvrdnu (co je pochopitelne, kedze maslo v chlade tuhne). Takze dobre mnozstvo oleja spolu s maslom nikdy nezaskodi 🙂 Inak torticka vyzera dokonale!
Jaký tvaroh jste použila do krému (tučný, polotučný, odtučněný)? Dost vypadá moc krásně a líbí se mi originální kombinace chutí. ?
Dakujem ;)) Marie, ja pouzivam vacsinou taky makky tvaroh odtucneny…Podstatne je, nech nie je hrudkovy a treba odstranit prebytocnu vodu…;) Nech sa torticka vydari!
Tortu som dnes robila pre mojich dvoch oslavencov a musim povedat, ze mala uspech a hlavne korpus.
Ten som robila prvýkrát a veru nebolo to posledny ?
Dakujem za recept a prajem vela uspechov ☺
Ahoj, chcela by som sa spýtať, či do krému si dávala farbivo alebo prečo je taký ružový?
Ďakujem za odpoveď, torta je krásna ?
Bazový džem je tmavý, preto tá farba.
Môžem pridať miesto klasickej hladkej muky, špaldovu múku? Ďakujem ☺️