Okeeej, tento recept nie je extra fit, vlastne nie je vôbec fit…Je práve naopak, extra čokoládový, sladký, famózny a spája sa v ňom to, čo mám z dekadentných dezertov najradšej – brownie a mousse čokoládová vrstva. K nirváne chýbalo už len poliať tortu ganache z mliečnej čokiny a hriech bol na svete. Tak ale máme mať výčitky? Pôstne obdobie nám pomaly isto končí a hádam si cez veľkonočné sviatkovanie môžeme dopriať jednu takúto čokoládovú besnotu.. Vo vzduchu už čoskoro zacítime jar, začneme športovať a takéto orgazmické dezerty s ľahkosťou vybeháme a vybicyklujeeme;))) A ešte taká rada na záver. Tortička je najsamnajlepšia, keď ju neservírujete hneď po vytiahnutí z chladničky, ale chvíľu počkáte, kým brownie vrstva trošku zmäkne a potom je to labúúúžo….Nemám jej čo vytknúť, iba to, že som ju urobila do malej formy a zmizla raz-dva-tri:DDD
Ingrediencie na tortu 18 cm:
80 g čokolády
90 g maslo
130 g trstinový cukor Sweet Family
2 celé vajcia
80 hladkej múky
1 PL kakaa
štipka soli
Na čokoládový mousse:
200 g rozpustenej čokolády (ja som dala 40 % čokoládu)
200 ml šľahačkovej smotany
100 g mascarpone
Ganache:
1 dl smotany na šľahanie
100 g čokolády 40 %
POSTUP:
1. Pripravíme si tortovú formu s priemerom 18 cm a vystelieme ju papierom na pečenie. Rúru vyhrejeme na 170 stupňov.
2. V miske nad parou rozpustíme čokoládu s maslom. Pridáme cukor a tiež necháme rozpustiť a občas premiešame. Necháme mierne vychladnúť.
3. Samostatne zmiešame múku, kakao, štipku soli.
4. Vyšľaháme vajcia do peny, pridáme čokoládovú zmes a nakoniec primiešame múkovú zmes.
5. Nalejeme do formy a pečieme cca 30 -35 minút. Necháme vo forme vychladnúť.
6. Mousse si pripravíme tak, že vyšaháme dotuha šľahačku. Postupne k nej pridávame po lyžičkách mascarpone, ktoré zašľahávame. A nakoniec prišľaháme aj rozpustenú čokinu.
7. Nalejeme na vychladnutý korpus a necháme v chladničke stuhnúť.
8. No a hotovú tortu už len oblejeme čoko ganache. Ganache pripravíme tak, že zohrejeme na sporáku v hrnci šľahačkovú smotanu. Čokoládu nalámeme do misky a zalejeme ohriatou smotanou. Asi minútu počkáme a potom čokoládu rozmiešame v smotane. Hotovo.
9. Tortu ozdobíme kvetmi alebo čoko vajíčkami.
Sju says
Fakt čoko čoko torta,na 25cm formu som urobila cesto z 1 a1/2davky a upgradovala korpus horúcim ríbezľovým džemom s griotku a všade použila 60%čokoládu,takže maškrtenie bolo o čosi horkejšie ale každý kúsok treba následne vybehať;)