Veľká noc nie je mojím najobľúbenejším sviatkom a nikdy som si neužívala veľkonočno pondelkové oblievačky a návaly šibačov… Veď, ktorá žena si to aj užíva, všakže:) Avšak vždy sa teším na veľkonočné pečenie, ktoré sa väčšinou nesie v duchu tradičnejších receptov a kreatívne sa vyžívam pri zdobení vajíčok:) Každý rok si nájdem na Pintereste zaujímavé štýly zdobenia kraslíc “for dummies”. Čiže zdobenie, ktoré zvládnu aj deti a tým pádom by som mala aj ja :DDD Tento rok som skúsila maľovanie vajíčok prírodnými farbami ako je cviklová šťava, čučoriedky, cibuľové šupy, ibištek, kurkuma a červená kapusta. Naozaj som sa v kuchyni zabavila a výsledok bol zakaždým veľmi prekvapujúci:) Určite vyskúšajte, na internete je kopec návodov:)
Pre časopis Dobré jedlo som nedávno pripravila túto likérovú sviatočnú krásavicu s kávovými korpusmi. Myslím, že ideálne spojenie chutí na váš veľkonočný, sviatočný stôl. Ak sa ešte poponáhľate a fotku vašej upečenej tortičky podľa môjho receptu pošlete do Dobrého jedla, môžete vyhrať multifunkčný mixér, čo nie je zlé:)
Dobrú chuť a krásne sviatky vám prajem!
Vaša Maťa
Veľkonočná torta s likérovým krémom
INGREDIENCIE
na 2 vysoké korpusy s priemerom 18 cm
- 6 celých vajec
- 150 g trstinového cukru (viac podľa chuti)
- 75 ml rastlinného oleja
- 3 PL kávového likéru (kahlua) *namiesto likéru môžete pridať 3 PL silného espressa
- 150 g hladkej múky
- 3/4 balíka prášku do pečiva
- 2 PL kakaa
- 75 g jemne mleté lieskové orechy
- štipka soli
- lekvár na potretie korpusov
Krém:
- 200 g bielej čokolády
- 350 ml smotany na šľahanie (30%)
- 1,5 dl vaječného likéru
- 500 g mascarpone
- cukor podľa chuti
- čokoládové hobliny a vajíčka na ozdobu
POSTUP:
- Rúru vyhrejeme na 170 stupňov a pripravíme si dve formy s priemerom 18 cm. Formy vystelieme papierom na pečenie.
- Celé vajcia si vyšľaháme s cukrom dopenista.
- Prišľaháme postupne olej, kávový likér alebo kávu.
- Samostatne si vymiešame múku s práškom do pečiva, štipkou soli, pridáme kakao, mleté lieskovce a túto suchú zmes zľahka primiešame k ostatnej zmesi.
- Rozdelíme do dvoch foriem a dáme piecť na cca 35 – 40 minút. Či sú korpusy upečené, zisťujeme špajdľou.
- Hotové korpusy necháme vychladnúť a potom každý opatrne prekrojíme. Dokopy budeme mať 4 tenšie korpusy.
- KRÉM si pripravíme tak, že v hrnci na slabom ohni zohrievame smotanu, do ktorej pridáme na kocky nakrájanú bielu čokoládu a aj likér. Miešame, kým sa biela čokoláda celkom nerozpustí. Odstavíme z ohňa. Necháme vychladnúť, zakryjeme fóliou a vložíme na pár hodín do chladničky, najlepšie na celú noc.
- Mascarpone vyšľaháme samostatne alebo s cukrom (tortička je dosť sladká, aj bez pridaného cukru).
- Postupne na silnom stupni prišľahávame aj vychladenú, smotanovú zmes.
- Každý korpus bohato potrieme lekvárom a likérovým krémom. Takto naukladáme všetky korpusy na seba a celú tortu ešte obtrieme zvyšným krémom dohladka. Uložíme do chladničky.
- Pred servírovaním ozdobíme tortu čokoládovými hoblinami a čokoládovými vajíčkami.
*korpusy sa budú ľahšie krájať, ak ich na noc uložíme do chladničky zabalené v potravinovej fólii. Samozrejme musia byť úplne vychladnuté.
Veľmi efektná torta a keďže je aj kávová, tak musí byť chutná 🙂
Krásna torta a určite aj veľmi chutná!
Chcem sa spýtať, keby som chcela spraviť nižšiu tortu (z 1 korpusu), stačí, keď suroviny predelím na polovicu, či? 🙂
Vďaka za odpoveď!
Skusala som tuto krasnu tortu a chcela by som sa opytat, ako si dosiahla taky pekny tvar… 🙂 mne sa korpusy upiekli tak, ze vyzerali ako mali kopec a tym padom su okruhle, teda im “padaju” okraje. Preto je aj cela torta taka. Je na to nejaky trik? 😉 Dakujem pekne! P. S. este sme ju neochutnali… Krasny velkomocny pondelok!
Ahoj Lucka, ano stava sa obcas aj mne, ze sa korpusy nadvihnu (je to hlavne, ked pecies pri vyssej teplote)… No a vtedy zvyknem korpus po vytiahnuti z rury a vybrati z formy otocit a tak nechám vychladnúť… korpus sa vyrovná… Alebo druha alternativa je zrezat dlhym nozom ten pretrcajuci “kopcek” 🙂
aahaaaa, super napady, dakujem, nabuduce skusim! inak, torta vsetkym chutila vyborne ?
Robila som túto tortu , je úžasná, najlepšia akú som kedy jedla 👍👍👍👍👍👍