Veľká noc nie je mojím najobľúbenejším sviatkom a nikdy som si neužívala veľkonočno pondelkové oblievačky a návaly šibačov… Veď, ktorá žena si to aj užíva, všakže:) Avšak vždy sa teším na veľkonočné pečenie, ktoré sa väčšinou nesie v duchu tradičnejších receptov a kreatívne sa vyžívam pri zdobení vajíčok:) Každý rok si nájdem na Pintereste zaujímavé štýly zdobenia kraslíc „for dummies“. Čiže zdobenie, ktoré zvládnu aj deti a tým pádom by som mala aj ja :DDD Tento rok som skúsila maľovanie vajíčok prírodnými farbami ako je cviklová šťava, čučoriedky, cibuľové šupy, ibištek, kurkuma a červená kapusta. Naozaj som sa v kuchyni zabavila a výsledok bol zakaždým veľmi prekvapujúci:) Určite vyskúšajte, na internete je kopec návodov:)
Pre časopis Dobré jedlo som nedávno pripravila túto likérovú sviatočnú krásavicu s kávovými korpusmi. Myslím, že ideálne spojenie chutí na váš veľkonočný, sviatočný stôl. Ak sa ešte poponáhľate a fotku vašej upečenej tortičky podľa môjho receptu pošlete do Dobrého jedla, môžete vyhrať multifunkčný mixér, čo nie je zlé:)
Dobrú chuť a krásne sviatky vám prajem!
Vaša Maťa
Veľkonočná torta s likérovým krémom
INGREDIENCIE
na 2 vysoké korpusy s priemerom 18 cm
- 6 celých vajec
- 150 g trstinového cukru (viac podľa chuti)
- 75 ml rastlinného oleja
- 3 PL kávového likéru (kahlua) *namiesto likéru môžete pridať 3 PL silného espressa
- 150 g hladkej múky
- 3/4 balíka prášku do pečiva
- 2 PL kakaa
- 75 g jemne mleté lieskové orechy
- štipka soli
- lekvár na potretie korpusov
Krém:
- 200 g bielej čokolády
- 350 ml smotany na šľahanie (30%)
- 1,5 dl vaječného likéru
- 500 g mascarpone
- cukor podľa chuti
- čokoládové hobliny a vajíčka na ozdobu
POSTUP:
- Rúru vyhrejeme na 170 stupňov a pripravíme si dve formy s priemerom 18 cm. Formy vystelieme papierom na pečenie.
- Celé vajcia si vyšľaháme s cukrom dopenista.
- Prišľaháme postupne olej, kávový likér alebo kávu.
- Samostatne si vymiešame múku s práškom do pečiva, štipkou soli, pridáme kakao, mleté lieskovce a túto suchú zmes zľahka primiešame k ostatnej zmesi.
- Rozdelíme do dvoch foriem a dáme piecť na cca 35 – 40 minút. Či sú korpusy upečené, zisťujeme špajdľou.
- Hotové korpusy necháme vychladnúť a potom každý opatrne prekrojíme. Dokopy budeme mať 4 tenšie korpusy.
- KRÉM si pripravíme tak, že v hrnci na slabom ohni zohrievame smotanu, do ktorej pridáme na kocky nakrájanú bielu čokoládu a aj likér. Miešame, kým sa biela čokoláda celkom nerozpustí. Odstavíme z ohňa. Necháme vychladnúť, zakryjeme fóliou a vložíme na pár hodín do chladničky, najlepšie na celú noc.
- Mascarpone vyšľaháme samostatne alebo s cukrom (tortička je dosť sladká, aj bez pridaného cukru).
- Postupne na silnom stupni prišľahávame aj vychladenú, smotanovú zmes.
- Každý korpus bohato potrieme lekvárom a likérovým krémom. Takto naukladáme všetky korpusy na seba a celú tortu ešte obtrieme zvyšným krémom dohladka. Uložíme do chladničky.
- Pred servírovaním ozdobíme tortu čokoládovými hoblinami a čokoládovými vajíčkami.
*korpusy sa budú ľahšie krájať, ak ich na noc uložíme do chladničky zabalené v potravinovej fólii. Samozrejme musia byť úplne vychladnuté.
Lenka says
Veľmi efektná torta a keďže je aj kávová, tak musí byť chutná 🙂
M. says
Krásna torta a určite aj veľmi chutná!
Chcem sa spýtať, keby som chcela spraviť nižšiu tortu (z 1 korpusu), stačí, keď suroviny predelím na polovicu, či? 🙂
Vďaka za odpoveď!
Lucia says
Skusala som tuto krasnu tortu a chcela by som sa opytat, ako si dosiahla taky pekny tvar… 🙂 mne sa korpusy upiekli tak, ze vyzerali ako mali kopec a tym padom su okruhle, teda im “padaju” okraje. Preto je aj cela torta taka. Je na to nejaky trik? 😉 Dakujem pekne! P. S. este sme ju neochutnali… Krasny velkomocny pondelok!
The Story of a Cake says
Ahoj Lucka, ano stava sa obcas aj mne, ze sa korpusy nadvihnu (je to hlavne, ked pecies pri vyssej teplote)… No a vtedy zvyknem korpus po vytiahnuti z rury a vybrati z formy otocit a tak nechám vychladnúť… korpus sa vyrovná… Alebo druha alternativa je zrezat dlhym nozom ten pretrcajuci „kopcek“ 🙂
Lucia says
aahaaaa, super napady, dakujem, nabuduce skusim! inak, torta vsetkym chutila vyborne ?
Mária says
Robila som túto tortu , je úžasná, najlepšia akú som kedy jedla 👍👍👍👍👍👍