Náš teplomer dnes hlási iba príjemných minus 9 stupňov. Akéže to výrazné stredoeurópske oteplenie po víkendových, šialených -25… Aj keď tohto zimného, mrazivého počasia som sa nevedela v októbri dočkať, už by som povedala, že aj stačilo…Tento stav a rozpoloženie duše sa u mňa dostaví vždy druhý, či tretí januárový týždeň. Vonku je stále zimšie, vianočná nálada je už dávno stratená spolu s vyjedenými vianočnými koláčmi, viac ihličia sa hromadí na koberci ako reálne zostalo na stromčeku…A ja začínam fňukať, že by som chcela jar, hrejivé zubaté slniečko, predlžujúce sa dni (chcem fotiť pri dennom svetle!) a jarné prechádzky v tenkom kabátiku…No ale životné skúsenosti mi hovoria, že trpezlivosť slnečné lúče prináša alebo inak povedané, treba sa zmieriť s tým, že pár nocí, či týždňov ešte vymrzneme.
A povedala som si, že začiatok januára je ideálny čas v roku urobiť niečo sladké s jahodami. Vymyslela som, že pripravím čokoládový cheesecake preliaty balsamico jahodami a moju Marušku (rozumej manžela) som vyhnala do treskúcej zimy prebrodiť sa hlbokým snehom a pátrať po stopách červenajúcich sa drobných plodov….okeeej, trochu zveličujem…tak teda stačilo iba naštartovať auto, odviezť sa 500 m do supermarketu a jahody boli na stole…No ale vlastne je celkom jedno, čím si koláčik prelejete…Celý cheesecake je fantastikuš čokoládová bomba a zmizne zo stola ani sa nenazdáte…A keďže môj rok 2017 chcem smerovať k minimalizmu, zatiaľ zostávam verná tomuto predsavzatiu a koláčik je viac menej jednoduchý na prípravu aj na ingrediencie.
Dobrú chuť vám želá vaša Maťka:)
Ingrediencie na čokoládový cheesecake (do 22 cm tortovej formy, v 24 cm bude trošku nižší):
180 g kakaové keksíky Hobbits
65 g rozpusteného masla
170 g rozpustená čokoláda
500 g jemného tvarohu
300 g krémový syr (napr. Philadelphia)
150 g kyslá smotana
140 g práškový cukor
3 celé vajíčka
1 PL kakaa
POSTUP:
- Pripravíme si formu na pečenie a vystelieme ju papierom na pečenie. V mixéri rozdrvíme nadrobno keksíky a zmiešame ich s rozpusteným maslom. Hmotu natlačíme na dno tortovej formy a dáme na chvíľu do chladničky.
- Medzitým si rúru vyhrejeme na 180 stupňov (na dno rúry môžeme tiež položiť plech s vodou, tzv. vodný kúpeľ).
- Vymiešame tvaroh s krémovým syrom a postupne pridávame cukor.
- Pridáme po jednom vajíčka, kyslú smotanu, kakao a mierne vychladnutú rozpustenú čokoládu. Všetko spolu premiešame, aby sa ingrediencie prepojili.
- Čokoládovú hmotu vylejeme na keksíkový korpus a dáme piecť na 180 stupňov asi 10 minút a potom teplotu znížime na 150 stupňov a pečieme cca 40 – 50 minút. Cheesecake sa nám bude aj po upečení v strede mierne triasť. Necháme ho vychladnúť a dáme stuhnúť do chladničky, najlepšie na celú noc.
- Hotový cheesecake pred podávaním ozdobíme a polejeme balsamico jahodami.
BALSAMICO poleva
250 g čerstvých jahôd
2 PL trstinového cukru
2 PL aceto balsamico
- Jahody nakrájame na menšie kúsky, posypeme cukrom a prelejeme balsamicom. Dáme do sklenej zapekacej misky a pečieme v rúre vyhriatej na 190 stupňov asi 10 minút.
Veronika says
Uzasne 🙂 sledujem tvoj blog,velmi sa mi páci a mnohé recepty som aj vyskúšala 🙂 mam otázku mimo receptu… prosím ta kde si kúpila ten úžasný biely keramický tortovy podonost?nemozem zohnať…. Ďakujem:)