Ingredients
- 150 g hladká špaldová múka
- štipka soli
- 1 PL trstinového cukru
- 95 g masla + 1 PL masla
- 1 vajíčko
- 1-2 PL vody
- 1 žĺtko na potretie galetiek
- 2 ks stredne veľkých jabĺk
- 2 ks veľkých hrušiek
- 1 PL vanilkový cukor
- 1 PL škoricový cukor + 1 PL škoricový cukor
- brusnice alebo iné ovocie na ozdobu
Instructions
- Najprv si pripravíme cesto.
- Vymiešame si rukou múku, cukor, soľ, maslo nakrájané na malé kúsky, vajce.
- Postupne pridávame vodu, tak aby sme spracovali pekné cesto.
- Premiešané cesto vytvarujeme do tvaru disku, zabalíme do potravinovej fólie a odložíme na pol hodinku do chladničky.
- Medzitým si vyhrejeme rúru na 180 stupňov. Pripravíme si plech s papierom na pečenie.
- Pripravíme si plnku. 1 PL masla zohrejeme na panvici a pridáme nadrobno nakrájané a očistené jablká a hrušky (buď nakrájané na kocky alebo na mesiačiky).
- Pridáme škoricový a vanilkový cukor. Varíme a miešame asi 2 min.
- Vyberieme z chladničky cesto, ktoré rozdelíme na 2 časti.
- Každú časť rozvaľkáme do kruhu a prenesieme na papier na pečenie na plech.
- 1 PL škoricového cukru nasypeme na vyvaľkané cesto a na to naložíme zmes jabĺk a hrušiek, tak aby okraje cesta ostali ešte voľné. Tieto okraje ležérne zahneme dovnútra galetky.
- Hotové ešte posypeme brusnicami alebo iným ovocím.
- Okraje galetiek potrieme rozšľahaným vajíčkom.
- Dáme piecť do rúry na cca pol hodinu.
Aj keď ma teší, že november ide v šľapajách svojich predchodcov septembra a októbra a usmieva sa na nás teplé slnko, okolo obeda všetci zhadzujeme ťažké zimné kabáty, ktoré si akosi zo zvyku (veď je november!) obliekame do práce, či do školy, potešilo by ma, kebyže sa ráno zobudím, otvorím okno a zrazu dýcham ten typický zimný, mrazivý ranný vzduch… Predsa len sa blíži pani Zima, mikulášske a perinbabácke obdobie a možno by sa už patrilo, aby sa jeseň pomaly ale isto za pár dní pobrala het…:D Teším sa už na chladné večery, keď prídem uzimená z práce, či z večernej prechádzky, zapálim si sviečku s poetickým názvom „Teplo sladkého domova“ a budem sa vyžívať vo vymýšľaní vianočných ozdôb, chystať zimný čečinový veniec na vchodové dvere a popri tom sŕkať horúci zázvorový čaj s medom a citrónom…
A keď u nás za pár dní naozaj zaparkuje pani Zima, určite sa preplieskam za to, čo som práve popísala (oblbnutá Pinterestom), no teším sa na pochmúrne,chladné zimné obdobie…Hoci slnko zapadá už v čase, keď sa ja ešte len rútim z mesta domov a na fotenie nemám teda vôbec prívetivé podmienky (fotím výhradne pri dennom svetle), budem sa snažiť aspoň v tomto období mierne spomaliť každodenný kolobeh..Receptíkov bude zrejme pomenej, ale s o to väčšou vervou sa pustím do plánovania nových receptov, či nápadov na projekty (ak máte nejaké nápady, sem s nimi:)
No a čo by som vám povedala v skratke k dnešnému koláčiku? S mojimi milovanými galetami ste sa už na mojom blogu zoznámili dávnejšie. A poviem vám, je to asi najvďačnejší a zároveň najmenej vizuálne vábny koláč, aký môžete pripraviť. Galetky sú úžasné v tom, že cesto môžete naplniť čímkoľvek a s estetickou stránkou si veľkú hlavu nelámte. Nech ich už „zabalíte“ akokoľvek, chutiť budú každému a zaujme hlavne ich rustikálny vzhľad:) True story.
Erika Dvořáková says
Nie, nie vyzerá nádherne, ach a tie fotky ach, ach a úplne sa cítim trápne, ako ti sem píšem,že aj som to práve robila /minule to tiramisu/ tak tentokrát som ešte geletky nerobila ale … hľadala v starých Burdách strih na kabátik pre dcérku a Burda mala vždy nádherné recepty, našla som presne na čisto hruškové geletky a vyzeral tak nádherne/tie hruky bol narezané na úplne papierovo tenké plátky/, že som burdu zobrala zobrala do kuchyne :DD tak možno v sobotu ,ak všetko stihnem . A na tvojich plánoch o vencoch som sa pousmiala ,teda na poznámke, že to oľutuješ že si to tu napísala, viem o čom hovoríš ,mám napísaný zoznam,veniec z chmeľu,/ten som samozrejme nestihla/ šípkový zo šípok , šípkový -iba z prútia /to je hrozná práca odstrániť šípky a aj tŕne/-ten si pozri tenby sa ti páčil úplne rustikálny 😀 http://parizankounavikend.blogspot.sk/2014/11/zo-sipovych-prutov.html ,veniec zo zimozelu/ ten mi od minulej jari vôbec nepodrástol tak nie je z čoho…/ o čečinovom zbabelo uvažujem, že si ho kúpim , proste plánovať vieme 😀 pekný víkend Erika