Keď som robila moju prvú raw tortu, bola som prestrašne sklamaná. Možno moje sklamanie pramenilo aj v tom, že som nepostupovala tak, ako sa pri príprave raw koláčov patrí. Prvá chyba: kešu som nenamočila. Napadlo ma to asi polhodinu pred prípravou tortičky a kešu nezmäkli natoľko, aby sa dali dobre rozmixovať. Druhá vec: použila som úbohý, postarší mixér, úžasný na mixovanie všetkého možného, ale orechy veru nezvládol. Potom prišiel mixér číslo dva, silnejší, ale na orechy nemal ani on, všetko sa v ňom zasekávalo a nože sa točili o 106 a prehriaty bol ako po celom dni vo fitku….Tak a najnovšie som hrdou majiteľkou tohto bájneho hrdinu Heraklesa a tiež som zo začiatku bola mierne nedôverčivá, čo sa týka jeho orechových mixovacích schopností…Myslela som si, že do prípravy raw dezertov sa už nikdy nepustím a radšej ostanem pri pečených dobrotách…Ale keďže do tretice všetko dobré, povzbudila som sa, že predsa len otestujem aj Herakles, o ktorom som si prečítala, že je určený pre profesionálov, neprehrieva sa a rozmixuje aj orechy! Tak som tomuto opisu uverila a kešu som si predtým radšej namočila;) A poviem vám, že pri príprave raw dezertov, je dobrý mixér základ! A tento to zvládol na plnej čiare! Kešu som rozmixovala až do krému, pridala som ostatné ingrediencie, naliala som krém do formy a už som len čakala do ďalšieho rána…a vtedy vznikli aj všetky tieto sladké fotky…Možno na môj štýl trochu minimalistické, ale podľa toho môžete usúdiť, že som už naozaj nevydržala a musela som čím skôr ochutnať túto fit mlsku….Pridávam sa receptom aj ku kamošom blogerom, keďže tento mesiac chceme byť fit a sledujte na FB aj na IG náš hešteg #fitsblogermi… ja by som tam tortičku ako fit pokojne zaradila, je to dezert bez múky, bez cukru, dokonca bez živočíšneho mlieka, obsahuje veľa veľa orechov..prídu si na svoje fit nadšenci, ľudia s rôznymi intoleranciami a keď vymeníte med za iné sladidlo, tak možno aj vegáni? Dúfam, že som obsiahla všetky fit a zdravo sa stravujúce skupiny, či už dobrovoľne alebo nasilu…Ak mám pravdu úprimne povedať, tento raw dezert som si zamilovala a keď zažmurkám modrými očami, môj Herakles snáď aj nabudúce opäť ukáže svoju surovú silu a splní mi môj sladký nepečený sen:)
Ingrediencie na tortu s priemerom 18 cm /upravené:
KORPUS
100 g mletých mandlí
2 PL rozpustený kokosový tuk
80 g pomleté datle
1 PL kakao
NÁPLŇ
200 g kešu (deň vopred namočíme do vody, aby zmäkli), po nasiaknutí vodou mali asi 280 g
2 PL med
4 PL rozpustený kokosový tuk
3 PL mandľové maslo
280 g malín (ja som použila rozmrazené)
POSTUP
1. Najprv si pripravíme korpus. V miske vymiešame mleté mandle, datle, rozpustený tuk a kakao a vytvarujeme tuhé cesto. Cesto utlačíme na dno tortovej formy.
2.Pripravíme si náplň. Do mixéra nahádžeme najprv kešu a mixujeme až kým z kešu nemáme hladký krém (čím silnejší mixéer, tým lepšie).
3. Pridáme med, maslo, tuk a nakoniec maliny. Poriadne zmixujeme.
4. Náplň nalejeme na korpus a dáme zachladniť. Najlepšie ak do mrazničky. Tortičku skladujeme v chlade:)
Katarina says
Mozem sa opytat aku velku tortovu formu si pouzila? Dnes sa chystam tuto dobrotu spravit, ale mam len 20cm alebo 26cm tak aby som si prepocitala pomer 😉 Dakujem za odpoved!
The Story of a Cake says
Ahoj:) pouzila som 18 cm formu;)
Katarina says
Dakujem 🙂
Denisa says
Ahoj, keďže sa chystám robiť raw tortu prvý krát, chcela by som sa spýtať či netreba ďatle pred mixovaním tiež namočiť.
Ďakujem.
The story of a cake says
Ahoj Deni, nemusis, ale samozrejme predtym namocene datle sa ti budu mixovat lahsie?
Alena says
Prosím akú značku mandľ.masla používate..? na nete píšu, že sú moc horké lacnejšie značky, prosím ak môžete napíšte mi ak nie tak potom čím iným to nahradím. Moc ďakujem, som rada, že som vás objavila….nádherná práca, všetko čo robíte .
The Story of a cake says
Ahoj Alenka, ja pouzivam mandlove, arasidove aj kesu maslo z dm bio a je velmi dobreeee…niekedy ho nestihnem ani pouzit na pecenie, staci lyzicka a idem! :DDD A dakujem ti za mile slova!
Alena says
…ďakujem za skorú odpoveď. Myslím, že máš nového fanúšika 🙂 Prajem veľa krásnych nápadov vo všetkých oblastiach….takýchto ľudí potrebujeme…čo dávajú punc životu. Opakujem sa….ale vravím : Nádherná práca – všetko ! pekné letné dni.
Denisa says
dobry den, moj krem bol dost riedky ma to tak byt a krem v chladnicke stuhne? dakujem
Daniela says
Ahoj, co mozem pouzit namiesto kesu orechov, nakolko som na ne alegricka. A ako tak citam, do vacsiny raw kolacov idu kesu.
Andrea Naďa Melicherčíková says
Ahoj. Mozem sa opytat? Kedze sa to dáva zamraziť chutí to podobne ako zmrzlina alebo je to úplne iné?
Anna says
Áno, je to podobné.
Nika says
Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, aký príkon má váš mixér a budem vám veľmi vďačná za odpoveď, lebo vôbec netuším koľko W znamená, že mixér je výkonný a pretože neviem koľko W má ten váš neviem si predstaviť, koľko W by dokázalo rozmixovať aj orechy. Ďakujem 🙂
Petra says
Dobry den, je mozne pouzit na korpus aj ine orechy ako mandle? Dakujem za info
Anna says
Určite áno, dajú sa použiť hociaké… podľa vlastných preferencií.