Viem, že momentálne nie je najvhodnejšie počasie na vypekanie krémových tortičiek, no dnes som mala akúsi produktívnu chvíľku a tak som pre vás rovno spísala tento recept. A nie je to hocijaký recept. Je to môj základný recept na najchutnejšiu a najjednoduchšiu slávnostnú tortu na svete. Vždy keď sa vyskytne nejaká vzácna príležitosť na oslavu, svadby, či krstiny, tak často pečiem túto tortu. A ako dôkaz uvádzam, že zatiaľ som nenašla jediného človeka, ktorému by nechutila…
Postup možno vyzerá na prvý pohľad trošku komplikovane, ale chcem vás povzbudiť, aby ste sa do toho pustili… Naozaj to nie je žiadna veda, sľubujem:) Snažila som sa všetko krok po kroku opísať, aby ste sa v procese prípravy nestratili:)
Ako píšem vyššie, je to základný/univerzálny recept na kakaový korpus, nutellový a tvarohový krém. Recept si samozrejme môžete upraviť podľa svojej chuti a fantázie.
Želám vám dobrú chuť a teším sa na všetky fotky vašich výtvorov:)))
Ingrediencie na 1 korpus 20 cm:
- 5 vajec (samostatne bielky a žĺtky)
- 140 g krupicového cukru
- 5 PL rastlinného oleja
- 120 g hladkej múky
- 35 g kakaa
Najlepší lieskovo-orieškový krém:
- 100 g rozpustenej čokolády
- 500 g mascarpone
- 200 g lieskovo-orieškového krému (napr. nutella)
- 1 – 1,5 dl smotany na šľahanie
- ríbezľový (alebo iný kyslejší) lekvár
- čučoriedky na ozdobu
Tvarohový krém:
- 500 g mascarpone
- 250 g tvarohu
- 1 vanilkový lusk
- práškový cukor podľa chuti (ja dávam asi 100-120g)
- asi 2 dl smotany na šľahanie
POSTUP:
- Ingrediencie uvádzam na jeden korpus, ktorý po upečení prekrojíte na polovicu. Ak chcete docieliť vysokú tortu ako mám ja na foto, musíte upiecť korpusy dva. Tzn. pečieme z 8 vajec.
- Vajcia (izbová teplota) rozdelíme samostatne na bielky a žĺtky.
- Najprv vyšľaháme bielky. Následne do nich postupne zapracujeme a zašľaháme aj cukor. Toto je veľmi dôležitý krok, šľaháme aspoň 5 min, kým nemáme naozaj pevný bielkový sneh.
- Postupne prišľahávame aj žĺtky (po jednom) a aj olej.
- Ručne a zľahka primiešame aj preosiatu múku s kakaom.
- Cesto nalejeme/rozdelíme do dvoch okrúhlych foriem na pečenie (vystlané papierom na pečenie) a pečieme pri teplote 160 stupňov asi 30-35 minút. Vyskúšame špajdľou, či je cesto prepečené.
Krémy
- Na nutellový krém si rozpustíme čokoládu nad parou.
- Medzitým si vyšľaháme mascarpone (musí mať izbovú teplotu) a nutellu. Pridáme aj mierne vychladnutú čokoládu a zašľaháme. Nakoniec prišľaháme aj šľahačkovú smotanu. Šľahačku nikdy nešľahám samostatne. Vždy to robím tak, že pustím mixér na najsilnejší stupeň a postupne prilievam smotanu a zašľahávam, kým nemám požadovanú konzistenciu. Krém by nemal byť príliš riedky, ale ani hustý. Počítajte s tým, že krém na torte ešte v chladničke trošku zhustne.
- Na tvarohový krém si iba vyšľaháme mascarpone s tvarohom, cukrom a vanilkou. Na záver taktiež prišľahávame smotanu.
- Ja som piekla korpusy z 10 vajec a cesto som rozdelila do 2 foriem na pečenie s priemerom 20 cm. Po upečení tieto korpusy prerežeme na polovicu. Teraz by sme mali mať pripravené 4 x 20 cm korpusy:)
- Všetko máme pripravené a ideme plniť:) Prvý korpus potrieme lekvárom a naukladáme čučoriedky. Potrieme nutellovým krémom. Opakujeme aj s druhým a tretím korpusom. Posledný korpus už natrieme tvarohovým krémom a rovnakým krémom obtrieme aj celú tortu. Ja som dala jednu vrstvu tak, aby bolo vidieť aj korpusy (semi-naked štýl). Môžete však tortu obtrieť ešte raz a dočista, aby ste korpusy celkom zakryli:)
*Krém väčšinou pripravujem vo väčšom množstve, pre prípad, že bude potrebné na torte niečo opravovať 😀 Ak vám z niektorého krému zvýši, to vôbec nevadí…Zvyšným krémom naplňte menšie poháriky, ozdobte ovocím a chutný, sladký dezert je ready to eat:)
Lokácia je vám asi povedomá z IG stories:) Približne pred mesiacom sme spolu s Maťkou z blogu Stvory z kuchyne konečne navštívili Naty. Naty býva v Bratislave, avšak s priateľom sa pustili do prestavby, výstavby jednej chatičky na vidieku, trávia tam skoro všetky víkendy a voľné dni, makajú a dúfajú, že raz to všetko úspešne pretvoria na jeden nádherný domov… Keby ste to mohli vidieť naživo! To je taká krása! Chatička je učupená medzi políčkami, v lone nádhernej prírody na kopaniciach:) Ja som sa do tohto miesta zamilovala na prvý pohľad a verím, že si ma Naty adoptuje, aby som tam mohla bývať s nimi a fotiť takéto snové a romantické fotky tortičiek až do konca života 😀 Naty a jej portfólio nájdete na stránke www.vermillon.sk alebo www.kolacovna.sk
Michaela says
Ahooj, prosím aké množstvá použiť, ak by som chcela aby tortička mala priemer 25-27 cm cca? Ďakujem pekne ?
Marta says
Ahoj Miška, do formy 25 cm by som robila korpus zo 6 vajec (ten potom prerežeš na polovicu) a všetky ingrediencie x1.5 …. A ak chceš vysokú tortu ako mám ja na foto, upiekla by som dva takéto korpusy…
Michaela says
Ďakujem Ti krásne za odpoveď a skvelé recepty?
Michaela says
Ahoj, množstvo krému je na vysokú tortu (2 prerezané korpusy), alebo na jeden korpus? Ďakujem a pozdravujem, tvoj blog je supersky, sledujem a pečiem podľa neho už dlho :):)
Miša
Marta says
Ahooj, krém vystačí na celú tortu (lieskovoorieskovy je vnútri a tvarohový na obtretie celej torty) …dokonca mi trošku krému aj zostalo (píšem o tom v texte;)
Anna says
Ahoj, prosím Ťa, do cesta na korpus sa nedáva žiadny kypriaci prášok? Ďakujem
Marta says
Ahoj:) Nie, prášok sa tam nedáva:)
Anna says
Dakujem 🙂
Mirka says
Ahoj, chcela by som sa spýtať na tie čučoriedky, píšeš, že ich dávaš na lekvár a potom na ne ešte orieškový krém. dobre tam držia? Krému na čučoriedky ide veľa/málo? Chcela by som tortu upiecť tento víkend na oslavu, tak sa snažím eliminovať všetky moje pochybnosti ?
Marta says
Ahoj Mirka, teším sa, že plánuješ vyskúšať moju sviatočnú tortu:) Je to veľmi easy….Čučoriedky dávam vždy čerstvé, skôr vyberám také menšie a nedávam ich extrémne veľa, ale ani málo ? To som ti asi nepomohla, že……No a na tie čučiny už dám iba trochu krému a jemne pritlačím …Ten krém dávam aj na čučiny preto, aby sa potom lepšie nalepil ďalší korpus;) Mala by som niekedy spraviť video ako tú tortu skladám, to by bola veľká pomoc:)
Mirka says
Ďakujem za odpoveď 🙂 Určite si mi pomohla, už mám predstavu koľko a ako tam tie čučoriedky dať. A ďakujem za super recept, hádam sa aj mne vydarí a bude aspoň z polovice taká krásna 🙂
andy says
ahoj Mirka, krasna torta!
aj ked nepeciem som sa rozhodla synovi tuto upiet. rada by som 2x 26 cm coze z 12tich vajec. otazka je vsetok krem x 2 co 2 a pol? ??
pekne dakujem za odpoved.
Nikoleta says
Ahoj Mirka.
Prosim Ta, aky tvaroh pouzivas do tvarohoveho kremu? Hrudkovy alebo roztieratelny ?
Dakujem 🙂
Natália Rošková says
Dobrý deň, ja by som sa chcela opýtať na tie krásne modré šaty s orgovánmi. Odkiaľ ste ich kupovali. Ďakujem ?
Jana says
Dobrý deň, ja by som sa chcela podeliť o skúsenosť s čokoládovým krémom. Pri šľahaní mascarpone s nutellou sa mi táto hmota zrazila. Miešala som v kuchynskom robotovi na miernych otáčkach. Neviete, kde mohol nastať problém? Mascarpone nebolo úplne izbovej teploty, ale na základe predošlých skúseností s ním som zvolila tento postup. Ďakujem 🙂
Zuzana says
Dobry den, mozem sa opytat preco ste upravili ingrediencie na korpus? Nakolko viem , ze roky som robili zo 4 vajicok, 120g cukru, 4 lyzic oleja, 100g muky a 35 g kakaa, chystam sa piect a kusok som zmatena podla ktoreho ist. Dakujem