Ak by som si mala v tomto prechodnom, jesenno-zimnom období vybrať iba jedno jedlo, určite by to bol hummus. A trúfam si povedať, že asi ani nepoznám človeka, ktorému by hummus nechutil…Univerálna rýchlovka, ktorá sa dá pripraviť na milión spôsobov. Obchodom a trhom momentálne kraľujú všetky druhy tekvíc, a preto som sa rozhodla pripraviť práve tekvicovú verziu…K hummusu sa hodí nielen surová zelenina, ako mám na obrázku, ale nám veľmi chutí aj v kombinácii s pečenou koreňovou zeleninou…Aké iné ingrediencie ešte radi pridávate do hummusu?
Ingrediencie:
- 350 g tekvicového pyré
- 250 g cícer (z jednej celej 400 g konzervy)
- 2 strúčiky pečeného cesnaku
- 4 PL olivového oleja (2 PL plus 2 PL)
- 1 PL citrónovej šťavy
- 2 PL tahini
- Soľ/mleté čierne korenie
- Na ozdobu: tekvicové jadierka, koriander, olivový olej, mletá údená paprika, chili vločky
POSTUP:
- Tekvicu hokkaido prekrojíme, vyberieme jadrá, nakrájame na menšie mesiačiky a uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pridáme aj dva očistené a popučené strúčiky cesnaku. Prelejeme olivovým olejom (2 PL), osolíme, okoreníme a dáme zapiecť do rúry vyhriatej na 200 stupňov na cca 15 minút (záleží od veľkosti, na akú ste nakrájali tekvicu).
- Upečenú tekvicu aj s pečeným cesnakom necháme mierne vychladnúť, potom rozmixujeme (tekvicu nešúpeme). Pridáme aj cícer a pomixujeme.
- Pridáme ďalšie 2 PL olivového oleja, citrónovú šťavu, tahini a dosolíme, okoreníme. Celú zmes ešte poriadne dohladka premixujeme.
- Ak je hummus veľmi hustý, môžeme pridať ešte lyžicu oleja alebo trošku vody. Tak aby bola konzistencia podľa vašich predstáv.
- Hummus najlepšie chutí, ak ho necháme pár hodín odležať v chlade. Ozdobíme jadierkami, koriandrom, olejom, či paprikou alebo chilli. Podávame napr. so surovou zeleninou alebo s chrumkavými tortillovými chipsami.
Majka says
Mňam tekvicový hummus som ešte nejedla, ale vyzerý fantasticky, takže určite vyskúšam!