Gaštanové pyré som ako dieťa nemala rada. Nechutilo mi ani sladené a keď som videla ako si niekto pochutnával na gaštanovom pyré so šľahačkou, nemohla som sa ani len prizerať:) Nebudete mi veriť, ale bola som celkom prieberčivá a na každé druhé jedlo som povedala fuj (predstavte si tú zúfalosť rodiča, ktorý musí toto prežívať, možno poznáte :P) Zrejme na vysokej škole, keď som žila intrákoidným životom, prišiel zlom a skutočne som sa naučila oceniť domácu stravu, rôznorodú a hlavne postupne som sa naučila čo to ukuchtiť a po výške aj sem-tam napiecť (z núdze cnosť?:). A potom som zase objavila staré známe, odvrhnuté gaštanové pyré. Neviem pri akej príležitosti to bolo, že som ho znovu raz ochutnala. No dobre som urobila, lebo som sa zamilovala…Odvtedy je gaštanové pyré pravidelne na nákupnom zozname. Keďže som sa vám už na blogu zverila s niektorými mojimi gaštanovými pokusmi, ktoré mali celkom úspech, pridávam ďalší obľúbený a vydarený kúsok. A to sú gaštanovené muffiny s mega čoko-cream cheese frostingom. Je viac krémovo syrový ako maslový a hlavne výdatne čokoládový. Do muffinov som okrem gaštanového pyré ukryla aj kúsky čokolády, takže vaše chuťové poháriky budú mať zaručene bohatý zmyslový zážitok. Myslím, že v tomto upršanom a ufučanom počasí sú teplučké, voňavučké gaštanové muffiny správna voľba… Neviem si nič lepšie predstaviť:)
Minulý víkend som po veľmi dlhej dobe randila s mojimi najlepšími kamoškami a vybrali sme sa v trojici na našu historicky prvú spoločnú chatovačku do malebných Nízkych Tatier. Bolo úžasné dofrčať v piatok na chatu, kde praskalo drevo v krbe a na pláne sme po celom unavujúcom pracovnom týždni nemali nič mozog zaťažujúce (rozumej plán bol klábosiť až do neskorého večera:P). V sobotu som sa zobudila do mierne mrazivého tatranského rána a s horúcou kávou v ruke som v tichosti sledovala na protiľahlej zelenej lúke pasúce sa kravy a splašene pobehujúce ovce. No proste ranná horská idylka:) Po raňajkách a druhej káve sme si naplánovali výlet do Demänovskej jaskyne Slobody a po ceste tam a naspäť sme urobili asi milión fotiek farebných stromov, kráv a iných zverstiev. Na pláne bola ešte návšteva Liptovskej Mary, avšak kým sme ju autom celú obišli a dostali sme sa na k známej veži kostola, sadlo už na priehradu šero a podarilo sa nám len pár pochmúrnejších záberov:P V nedeľu sme sa vybrali na exkurziu do Vlkolínca, ktorý mal tiež parádnu jesennú atmošku. Všade poletovalo lístie a okolité hory krásne hýrili tisíckami farieb. Uznávam, že naša príroda je najkrajšia práve na jeseň a spoznávať krásy Slovenska je najpríjemnejšie s ľuďmi, ktorí sú vášmu srdcu najbližší 🙂 Teda len dúfam, že sa takéto potulky po Slovensku v trojici stanú našou kamoškovskou tradíciou…
Ingredients
- 1 celé vajce
- 50 g trstinového cukru
- 1 celé gaštanové pyré (250 g kocka)
- 70 g zmäknutého masla
- 2 dl mlieka
- 200 g hladkej múky
- 30 g kakao
- 1 balík prášku do pečiva
- štipka soli
- 100 g nahrubo nasekanej tmavej kvalitnej čokolády aspoň 50 %
- Frosting
- 150 g cream cheese
- 125 g maslo
- 70 g práškový cukor (podľa chuti)
- 120 g rozpustenej čokolády (necháme ju mierne vychladnúť)
Instructions
- Rúru vyhrejeme na 190 stupňov a pripravíme si formu na muffiny s košíkmi.
- Vajce s cukrom vyšľaháme dopenista.
- Pridáme nasekané zmäknuté gaštanové pyré, zmäknuté maslo a prešľaháme.
- Samostatne zmiešame múku, prášok do pečiva, soľ a kakao.
- Suchú zmes pridávame k mokrej a striedavo pridávame aj mlieko.
- Keď sa všetky ingrediencie spoja, primiešame ešte nasekanú čokoládu.
- Cesto ukladáme lyžičkou do muffinových košíčkov (asi 3/4 košíčka)
- Dáme piecť do rúry cca na 20-25 minút.
- Vyberieme z rúry a necháme vychladnúť.
- Frosting pripravíme tak, že najprv vyšľaháme maslo s cukrom. Pridáme cream cheese a nakoniec mierne vychladnutú čokoládu. Prešľaháme.









































To jsou nádherné fotky z Tater!! Krása… 🙂
Miška, ďakujem! 🙂 Som rada, že sa ti páčia:)
Dobryy, s gastanovym pyre mam presne taku istu skusenost. Prisla som mu na chut len tuto jesen. Chcela by som Vas vsak poprosit, ci by ste mi vedeli poradit, aku znacku gastanoveho pyre kupujete? Dakujeeem
Prajem krasne a chutne pecenie aj nadalej.
Je to oficiálne! Zaľúbila som sa do tohto blogu 😀 Skvelé recepty, nádherné fotky a milé čítaníčko 🙂
🙂 Dakujem..budem sa snazit, nech je obsah stale lepsi a lepsi:P
Vcera,som ich skusala a moj skoro 3 rocny syncek povedal: tie su fajneee …a naozaj su vyborne.Uz teraz sa tesim co vyskusame nabuduce
Jeeej, tak toto je najkrajsia pochvala:)
Super! Včera som robila podľa iného receptu z internetu muffiny-a boli veľmi suché. Dnes tento recept.Tieto sa veľmi dobre upiekli a rozplyvali na jazyku. Ja som do vnútra pridala ešte slivkový džem:)mňam