Vianočná atmoška graduje, u nás už rozvoniavajú nielen klasické medovníčky, ale najnovšie aj tieto „opité“ perníčky, nazývané po anglicky crinkles…Výraz opité teda vo veľkých úvodzovkách, pretože som do nich takpovediac kvapla iba pár kvapiek (2 lyžice) írskeho likéru..Ale aspoň fajná výhovorka, prečo si otvoriť fľašku sladučkého Baileys, no nie? 🙂
„Opité“ perníčky
- 200 g čokolády (aspoň 52 %)
- 70 g masla
- 2 PL írskeho likéru (napr. Baileys)
- 190 g hladkej špaldovej múky
- štipka soli
- 1 ČL prášku do pečiva
- 1 ČL perníkového korenia
- 50 g krupicového cukru
- 2 celé vajcia
- (na obaľovanie do jednej misky krupicový cukor a do druhej práškový cukor)
POSTUP
- Samostatne si rozpustíme (v hrnci nad parou) čokoládu s maslom. Necháme mierne vychladnúť a primiešame likér.
- V miske zmiešame múku, štipku soli, prášok do pečiva, perníkové korenie a cukor. Primiešame aj vajcia.
- Nakoniec k tejto zmesi pridáme aj čokoládovú zmes a poriadne vymiešame lyžicou, vareškou, môžeme aj premixovať.
- Zmes bude veľmi lepivá a preto ju na dve hodiny odložíme do chladničky.
- Vyhrejeme si rúru na 190 stupňov a pripravíme si 2 veľké plechy na pečenie vystlané papierom na pečenie.
- Cesto vyberieme z chladničky a tvarujeme malé guličky, obaľujeme ich najprv v krupicovom cukre a potom v práškovom. Ukladáme ich na plech ďalej od seba, pretože ešte zväčšia objem.
- Plechy dáme piecť buď postupne alebo naraz a pečieme cca 10 minút. Po upečení budú perníčky ešte chvíľu mäkké, no keď vychladnú, na povrchu budú chrumkavé a vnútri lahodne čokoládové?
Erika says
Ahoj, tieto osom videla už mnoho krát a aj som sac hystala ž ich urobím ale nejak snebol čas ,teraz mi prišli od teba skvele do rany -na rozl´účkový večierok z aerobicu 😀 -koláčiky zo špaldovej múky …a mám otvorený domáci baileys od svokričky …a sú také prekrásne, veľmi fotogenické , tvoj červený sveter k nim ,je dokonalá fotka 😀 čau e.
Milan says
Ako spravím malinové? ?
Martina says
Ahoj,
Vdaka za recept, pernicky sú super. Akurát neodporúčam piecť 2 plechy naraz. Z pernickov na spodnom plechu sa neurobili placky a keď som ich tam nechala ešte dopiecť samostatne, tak prihoreli. Takže asi radšej po jednom plechu…
ZuZu says
Jeeeej super, tak tento vyskúšam 🙂 Len prosím ťa je nutné aby múka bola vyslovene špaldová nemôže byť len hladká? a tiež či sa nemôže použiť len práškový cukor? Prípade je tam potom nejaké riziko žeby to nevyšlo tak ako by malo?
The Story of a Cake says
Ahoj Zuzu! Jasne, kludne pouzi aj klasicku psenicnu muku hladku…A treba to obalit aj v krystalovom cukre..Lebo keby si ich obalila len v praskovom, tak pocas pecenia by nasiakli ten praskovy cukor a nezostal by im taky ten „pocukrovany“ vzhlad 🙂
ZuZu says
ahaaa super ďakujem za info 😉
jana says
mne sa stalo, že nasiakli aj cez kryštálový cukor, čo im ubralo na kráse…na chuti snáď nie 🙂
Slavka says
Mne vobec nevyšli a sú strašne sladké 🙁
Sizeer says
It looks delicious!
Julia says
Vyzeraju super ? a ak tam dam miesto likeru rum? Moze to uskodit?
Ester says
Ahoj!
Chcela som sa opýtať, čo som mohla urobiť zle ak mi z nich ostali viac menej stále guličky a niektoré mi vôbec nepopraskali?
Upečené už boli tak, že keby ich nechám dlhšie tak by sa pripiekli.
Ďakujem 🙂
Marta says
Ahoj Ester, nezabudla si prasok do peciva? ?
Markéta says
Popraskaly, ale bohužel cukr se úplně vsákl a nemám je vůbec vzhledově tak krásné jako vy:(
Simona says
Od roku 2017 sú crinkles stálicou vo Vianočných cukrovinkách, vždy iné no krásne a chutné, obykle pečiem na dva krát … lebo prvá várka zmizne behom večera 🙂