Opitý Izo pre viacerých z vás zrejme nie je žiadna novinka… Avšak možno sa tu nájdu ešte jedinci, ktorí rumovú slávnostnú klasiku ešte neochutnali…Tak skúste tento recept a zaručene sa po ňom len tak zapráši, uvidíte:) U nás sa vždy piekol na veľký plech a ja som sa rozhodla, že ho tentokrát pripravím ako tortu. No nevyzerá luxusne?
Recept:
Na cesto
- 120 g masla
- 100 g práškového cukru
- 3 celé vajcia (samostatne žĺtky a bielky)
- 90 g mletých vlašských orechov (resp. ja som vyskúšala aj mandle a bolo to fajn:)
- 70 g polohrubej múky
- 1 PL kakaa
- 1 ČL prášok do pečiva
Na orechovú plnku:
- 150 g mletých vlašských orechov
- 100 g práškového cukru
- 100 ml rumu (viac podľa chuti:)
Krém:
- 1 zlatý klas
- 3 dl mlieka
- 1,5 PL kakaa
- 60 g práškového cukru
- 1 žĺtok
- 230 g masla
- džem
Poleva:
- 150 g čokolády
- 1 dl smotany na šľahanie
POSTUP:
- Pripravíme si formu s priemerom 24 cm a vystelieme ju papierom na pečenie. Parnú rúru SteamPro od AEG som vyhriala na 180 stupňov, klasicky horúci vzduch, tentokrát nepoužijeme parný program:))
- Najprv si pripravíme orechové cesto. Vyšľaháme zmäknuté maslo s cukrom. Následne po jednom pridávame aj žĺtky. Samostatne zmiešame mleté vlašské orechy, kakao, múku a prášok do pečiva. Túto suchú zmes pridáme k vlhkej. Nakoniec k cestu zľahka vmiešame aj vyšľahané bielky. Cesto by nemalo byť veľmi riedke. Cesto dáme do formy, uhladíme a dáme piecť do rúry na cca 25 min.
- Upečený korpus necháme vychladnúť a potom potrieme marhuľovým alebo ríbezľovým džemom.
- Pripravíme si orechovú náplň. Mleté vlašské orechy zmiešame s cukrom a zalejeme rumom. Premiešame. Orechovú náplň potom natrieme na vychladnutý koláčik.
- Na krém si najprv uvaríme Zlatý klas s mliekom, kakaom aj cukrom. Miešame do zhustnutia a odstavíme zo sporáka. Počas chladnutia ešte metličkou prišľaháme žĺtko.
- Zmäknuté maslo vyšľaháme a pomaly pridávame pudingovú zmes. Celý krém prešľaháme a nanesieme na orechovú náplň.
- Koláčik necháme stuhnúť v chladničke a na záver ho ešte polejeme čokoládovou ganache. Ganache si jednoducho pripravíme tak, že v hrnci zohrievame smotanu s čokoládou a premiešame, až kým sa čokoláda celkom nerozpustí.
- Izidora ozdobíme orieškami a necháme celkom zachladiť.
Petra says
Robila som, cesto bolo dobre, ale krem abnormalne ‚tazky‘ (ani neviem najst to spravne slovo), strasne maslovy) pudingove plnky normalne nebyvaju takeho ‚tazke‘). A mala som ho o dost viac ako je na fotke. Tak neviem, ci ten recept sedi. Ale inak sa torta dala. Nabuduce vsak spravim s inym kremom.
barbora pozníčková says
aký krém teda odporúčate? dakujem
Simona says
Pekfetná torta!!! Pečiem skoro každé vianoce a veľkú noc 🙂
V kréme pravidelne vynechávam žĺtko (pretože nemám rada recepty v ktorých sa mi zvýšia suroviny, ktoré už ďalej nevyužijem a musím uskladniť, prípadne vymýšľať ich ďalšie využitie) nič sa tým ale nezmení, konzistencia je stále pevná a chuťovo perfektná.
Vďaka za upgrade recet a tiež podobu z tradičných rezov na tortové 🙂