Vianoce pre mňa začínajú v momente, keď sa u nás v kuchyni pri pečení začne šíriť vôňa perníkového korenia. Minulý týždeň to boli prvé voňavé medovníčky a cez víkend som sa pustila do prípravy famóznej a vláčnej perníkovej bábovky so sušenými brusnicami. Dokonalú fasádu tejto bábovke dodala nová forma na pečenie Nordicware, po ktorej som túžila už niekoľko rokov a Ježiško ju nie a nie doniesť. Tak som to tento rok zobrala do vlastných rúk a formu objednala priamo u Ježiška na FAVI.sk. Tieto bábovkové formy ma fascinujú svojimi krásnymi, originálnymi tvarmi, ktoré z obyčajnej bábovky urobia neskutočný skvost na vašom slávnostnom stole. Na základe vašich kamoškovských rád z instastories som si nakoniec vybrala tvar Rondo, aj keď favoritov bolo viac? Trošku som sa obávala, či tie komplikovanejšie a prepracovanejšie tvary nebudú robiť problém pri vyklopení bábovky. Ale ak mám zhodnotiť Rondo, bábovka sa dokonale vyklopila a to som formu iba zľahka vymastila maslom. No a to ste o mne možno nevedeli, že vyklápanie bábovky bolo donedávna mojou nočnou morou, ha!?
Rondo forma je trošku väčšia, takže sa nemusíte báť, hotovou bábovkou pohostíte naozaj celú rodinku? Tiež sa nedajte odradiť dlhým zoznamom ingrediencií. Keď sa začítate, zistíte, že v podstate skoro všetko nájdete doma v špajzi:) A ak teda použijete rastlinné mlieko, bábovka je v podstate bezlaktózový dezert:)
A ja sa už teším ako v tejto novej forme vyskúšam ďalšiu bábovečku.
Nech vám chutí a majte krásne, perníkom prevoňané sviatky.
Ingrediencie:
- 5 menších vajec
- 150 g trstinového cukru
- 120 ml rastlinného oleja
- 3 PL medu
- 1 PL slivkového lekváru
- 3 dl rastlinného mlieka (napr. mandľové)
- 400 g hladkej múky
- 1 PL kakaa
- 1 balenie prášku do pečiva
- 2 ČL perníkového korenia
- Štipka škorice
- Štipka soli
- 100 g jemne mletých vlašských orechov
- 130 g sušených brusníc
POSTUP:
- Najprv si samostatne vyšľaháme vajcia s cukrom.
- Postupne zašľahávame olej. Pridáme aj med, aj lekvár.
- K tejto zmesi ešte pridáme mlieko.
- Samostatne si zmiešame múku, kakao, prášok do pečiva, perníkové korenie, škoricu, soľ, mleté vlašské orechy. Túto suchú zmes premiešame s vlhkými ingredienciami.
- Nakoniec primiešame aj sušené brusnice.
- Nalejeme do vymastenej väčšej bábovkovej formy a pečieme pri teplote 170 stupňov cca 45 až 50 minút.
- Upečenú bábovku necháme mierne vychladnúť vo forme a potom hneď vyklopíme.
- Pred podávaním som ju posypala práškovým cukrom a ozdobila čerstvými brusnicami obalenými v karameli a v práškovom cukre.
zuzana says
krasna!
The Story of a Cake says
dakujem Zuzka?
Tana says
ou ano, tento rok som nordicware pytala aj ja od jeziska. snad som posluchala lebo to je skutocna vasen upiect obycajnu babovku v takej forme. plus k tomu takyto recept. krasne fotky, naozaj uz take adventne
The Story of a Cake says
dakujem Tani! Daj vediet, ci teda Jezisko formu priniesol.. som zvedavá ❤️
Tana says
dostala, a presne tutoistz 🙂 tento recept je na tu mensiu ci vacsiu, maju dve velkosti a podla poctu vajec a muky je toho cesta dost na velku
Lucia says
Dobrý večer,
Krásna bábovka, chcem sa opýtať na rozmery babovkovej formy.
S pozdravom
Lucia
The Story of a Cake says
Ahoj Lucka, rozmery su: 25,7 x 25,7 x 9,5 cm
Váha formy: 0,9 kg
Objem: 2,4 l
Janka says
Ahoj Marta, práve sa pečie ? už sa neviem dočkať. Mám presne tu istú formu, už roky – asi aj 5, ale po pár nevydarených vyklopeniach som ju prestala používať. Verím že to tentoraz vyjde a budem mat takú krásnu babovku ako na tvojej fotke ? ďakujem za recept,
Janka